fredag 21 september 2012

Har hon med sig stickningen???

 Sade besiktingsmannen till Mannen, och nickade menande åt lilla jag. Annars, kommer den inte att gå igenom! Rosten, sade han, till kollegan, kolla rosten noga på den här. Jag brukar ha med mig en stickning på besiktningen. Det finns ju vissa som kommer ihåg sånt, som den här besiktningsmannen. Kolla balkarna noga, sade han till kollegan, som var helt ny för oss.
 Kollegan var en trevlig besiktningsman! Han strök över lacken på huven och undrade om den var omlackad. Han såg ju inga små hål i lacken. Nej, svarade mannen, det är helt original! Men rutan, sade besiktningsmannen, det står ju VOLVO på den, och inte ett stenskott!? Är det en NY bil?
Nej, det är en Volvo 240, från 1983. Som att sitta på en parkbänk och åka, bra sikt, styv i fjädringen, blank och fin. Knappt inkörd! 5900 mil! Hur det gick? Den gick igenom, och nog var det tack vare stickningen, det är jag helt säker på! Bilderna är klickbara! Ingen har suttit i baksätet och ingenting har varit i bakluckan. Bilen är i nyskick enligt Motorhistoriska Sällskapets besiktningsman.

måndag 17 september 2012

Testing, Testing

 Om jag var Monet skulle jag måla med färger och pensel, men hur gör jag ......
om jag vill spara sommar? Jag KARDAR! Värmlandsull!

torsdag 6 september 2012

Dagens Goda Gärning

 I morse ringde telefonen med många och långa signaler! Man kan nästan höra vid vissa påringningar att det är något AKUT! Grannen hade fått ett rådjur i fårstängslet och det är inte lätt att fixa själv. Som tur är behövs ingen ström på nätet, det är mycket stressande för djur som har fastnat. Kunde vi komma och hjälpa? Ja, såklart! I väg det bar på cykel, för Fale har blivit med cykel också nu i sommar, en RÖD, för det är bra för nerver och humör. Cykelkorgen kom flera veckor efteråt, och det är inte klokt, den som sålde cykeln var en av mina "gamla" barnmorskor! Ett kärt återseende. Det är  något visst med en riktig barnmorska! Så mycket Liv och Närhet! Det går fort att ta sig fram till nödställda med cykel, tänk bara på den fina serien om barnmorskorna i England för ett tag sedan. Fantastiskt.
Nu var det ju ingen förlossning precis, men ett pånyttfött rådjur är ju också fantastiskt. Hon hade fastnat i "huvudändan", och när vi kom var hon lite lugnare. Man får passa sig för klövar och ben!  Mannen tog sig till huvudänden och jag gick bakom och satte mig på för att hålla henne lugn och stilla. Helt stilla blev hon och mannen fick lös nätet fort som blixten och jag kunde faktiskt inte låta bli att klappa om henne lite innan jag lättade på baken så att hon kunde springa iväg. Jag har klappat ett Rådjur! Sedan satte vi tillbaka stänslet som var nedrivet och de snälla fåren som går där med sin stora hästkompis skötte sig utmärkt! Tänk om de hade gått ut! Det är en härlig flock, tre Värmlandsfår och en jättestor häst, helt oskiljaktiga!
På bilden är den fina rosen Maiden´s Blush, som jag har fått av Tant Kofta och Torprosen under ett oförglömligt besök. Nyregnad, men med några fina strålar av höstsol som lyser upp dess tillvaro.
I vår närhet finns en sådan här Kökspall. Den är hel och fin, och RÖD! En dag satt jag på den vid ett fönster med fin utsikt och skulle sticka. Huvvaligen så kall jag blev om "ompan"! Jag måste faktiskt göra något åt det!

måndag 3 september 2012

Koftan-Tröjan

 Att det skall vara så svårt! Att få ändan ur vagnen och sy ihop Tröjan, stickad av ull från Koftan, värmlandsfåret, med mörkbrun ull. Jag har sytt, och sytt... Det får man göra när man stickar fyra delar som skall bli en. Det är inte så roligt, men solen sken mellan skurarna och på altanen var det fortfarande lite sommar kvar. Högst upp på ärmarna är det enfärgat brunt, likaså på resårerna. I övrigt är det mörkbrun ull och oblekt silkesknoller. Mönstret är resårstickning, 5 aviga och 3 räta från rätsidan, tvärtom på baksidan. En lite halskant som rullar sig lite fick avrunda.
Den fina Maiden´s Blush blommar fortfarande och det är inte så dumt att snusa på en nyregnad ros med en ny tröja på sig. Ulltröja och barfota, hur går det ihop???????
Det går Fale Fint, särskilt här i Jämtland där potatisen och squashen har blivit svedda av frosten redan.... Vid fyra på morgonen kan man se Fale ute och spöka i morgonrock.... När hon har glömt att lägga över den nyss nämna squashen!
Bråttom, bråttom.... igår kokades det saft av 10 kilo svartvinbär som dotra hade med sig. Köket var rena safteriet!
Modellen är enkel, och tanken är att den skall rymmas bra under en jacka, utan att knövla sig. Det skall vara en liten värmande krage, men den får inte vara "åttför", alltså ivägen. Det blir ju kallare och kallare, men med en tröja i god kvalitet står man sig fint i kylan, med en inte alltför tjock, vindtät jacka ovanpå. Den egna ullen har en annan god egenskap, den andas, och blir inte för varm om det inte är riktigt gassigt! Modellen har jag hämtat ur "The Knitters Book Of Wool", av Clara Parkes. Mama Bear Pullover. Med några små ändringar, den blev precis som jag tänkt.