torsdag 30 januari 2014

Ullsortering

 All ull är nu sorterad efter bästa förmåga. Det är många timmar av ullfrosseri, och en del av lockarna måste bara fotograferas.
Det är lika fascinerande varje gång! Värmlandsfåren har otroligt fet ull. Jag tvättar den bara i varmt vatten, de har gått ute i den regniga sommaren så det räcker fint! Den centrifugeras i den tvättpåse som den tvättas i, för att undvika att den tovar ihop. Vattnet värms på kökspannan när vi ändå eldar. Ungefär som på 1900 kallt....När man blir äldre kommer det fram barndomsminnen och "gamla tider". Min ende kvarvarande bror undrade häromdagen om jag hade spinnrocken som fanns hemma. han kom ihåg den från vår vind hemmavid, och jag visste mer om den är han, så det var riktigt roligt! Det har jag aldrig hört att han har funderat på förr! Den står här, och är ett smycke vare sig den spinns på, eller inte. Just nu vilar den sig i form, det lär bli mera spinn framöver, förhoppningsvis.

tisdag 28 januari 2014

Paradhanddukens lov

 Jag gillar paradhanddukar, det blir så ombonat och trevligt med en nystruken sådan i köket. Denna har jag fyndat på Kupan, 30 kronor kostade den. Jag är särskilt förtjust i det broderade kantbandet som har en liten "frans".
Den är sydd på flortunn  bomullsväv, och jag har anpassat längden på handdukarna så att de inte sticker ut och ser slarviga ut. Det är extra för att vara mig, vanligtvis byter jag bara handduk och glömmer bort extra piff.

tisdag 21 januari 2014

Januarispinn

 Det har spunnits lite, fibrerna som jag testade på min Blending Board, har blivit ett sjalgarn, i gott sällskap med annan kardad ull, från egna får och köpeull. Lite vårhimmel, lite vit snö, lite guld i tillvaron, och lite rödaktigt med glitter. Drygt 140 gram, blir nog en lagom sjal att slänga med runt halsen. Jag som inte tycker mig vara någon sjalmänniska har ofta en sådan runt halsen. Det värmer gott när det är kallt, 25 minus i morse.
Årets första spinn, men inte det sista hoppas jag!

måndag 13 januari 2014

Rå äggula, för får i nöd

Det som är spännande med får är att lära sig en massa knep som låter helt galna. Ägg är väl egentligen inte för får!?
Vi hade för flera år sedan en liten fårflicka, ett lamm, som åt bra, växte bra, men inte fick till några kulor, om man säger så. Vi provade med avmaskning, bara torrt hö, saltbalans, kolpasta, men ingenting ville sig.
God och glad var hon, och kom gärna vad vi än hittade på, med en sak i taget, för att få se vad som hjälpte.
Vi fick inte bukt med problemet, och då är utsikterna inte så goda, och hon var ju en sån rar liten tös!
Till slut fick vi ett tips, som kom från Tyskland ursprungligen, och det var att ge en uppvispad äggula, med spruta, tre gånger. Tanken kan vara att det fattas något i den lilla magen, som kan vara stressad. Kanske lugnar det magen, fullt av vitaminer och annat nyttigt är det, men riktigt vad som händer vet jag inte riktigt.
Faktum är att hon blev bra.
Under några somrar har vi haft skruttigt väder, och blöta somrar är ingen höjdare för får.
Några har fått problem med magen, som inte löstes med avmaskning.
Då har vi tagit till "SISTA UTVÄGEN". Äggulan.
Det märks rätt fort om det hjälper, och vi brukar ge tre gånger, bara äggulan.
Den goa fårflickan i början på inlägget, är nu en stor fårdam, och har inga som helst problem med sin mage mera.
Lammen på bilden har inget med äggula att göra!


Knarr under skorna

 Minus 16, nysnö, och knarr under skorna! Lätt nysnö att skotta, och lite, lite sol. Kinderna blir skönt kalla, vintern kan vara bra skön!
Någon som vet vad detta kan vara bra till? Inget med garn gissar jag........

fredag 3 januari 2014

Nytt åt, nytt liv

Nytt år, vad skall vi fylla det med?
Blending board, en skärbräda med kardmatta, att göra spännande blandningar på, för att spinna häftiga garner. Beställd som en eftersläntrande julklapp från min bästa kompanjon, alltså Mannen. Lite oväntat, för jag har inte känt något större behov, men spinna det är verkligen balsam för själen, och så mycket kreativitet det blir av ull och fibrer i alla dess former. Absolut en finfin början på året. Dessutom har jag fått ett barnbarn till!
Han föddes förra året, på annandagen, men ingår helt klart i allt det nya.
Många andra förändringar lär det också bli, nya beslut att fatta hela tiden, nya projekt och kanske några nya färdigheter. 2014, det blir ett spännande år, känns det som!
Tillägg: Beställd, och snabbt levererad kom den, från Gudruns Ullbod. Jag tänkte först knåpa ihop en själv, men kom på att kvaliteten inte skulle bli lika bra, och då fick ju Gudruns Ullbod också göra affär. Perfekt!
Provad och spunnet till sjalgarn som jag kanske skulle ta kort på...... Ingen ordning på allting är det!