onsdag 22 februari 2017

Bio Gen Active, Håll Sverige Rent, Diskmedel

Här i Jämtland är vi lyckligt lottade!
Vi har ett eget diskmedel!
Men inte bara det, tvål, rengöringsmedel och handkräm är andra produkter som finns från samma företag.
Produkterna görs i Gällö, av råvaran Vassle, restprodukt från ostproduktion.
Finns hos Bolist butiker, och att beställa på nätet, fler alternativ kan finnas.
Diskmedlet är drygt, innehåller mjölksyra som gör att händerna håller sig mjuka och fina. Hudkrämen är dryg, innehåller mjölksyra och mjölkprotein. Båda luktar lagom, och gott.
Tvålen fungerar likadant.


tisdag 21 februari 2017

Älskade ränder

Ränder! Så Torplikt. Långa, som vårt land. Egna, varpade av inköpt restgarn. Varpen är snart slut. Den skulle ha varit nedvävd, om inte en tråd gått av igår, eller en knut rättare sagt. Knutar i varp är inte optimalt. Nu är den lagad, och det blir någon decimeter vävda ränder till innan jag skall klippa ner.
Spolarna med lingarn är gamla, papperet som de är spolade på är från 1949 och däromkring. Det ser man när spolen är slut, och papperet viks ut under spänning!
Under de sista veckorna har jag klippt trasor, och mannen gör stenhårda nystan med bravur. Korgen står i en av våra skrubbar, så kallad kattvind, och den var tom när vi började. Det växer ganska fort!

lördag 18 februari 2017

87an, eller Route 87

 Här åker vi både nu och då, man måste ju ha lite av livets nödtorft. Vi har ungefär 7 km till "Boa". För någon dag sedan hade jag minsann kameran med mig, och när vi for hemåt tog jag lite kort. Stuguberget är ett riktigt landmärke, här finns det möjlighet att klättra.
 Himlen var blå och träden fulla av rimfrost.
 Riksväg 87!
Det är vackert att åka efter Indalsälven i Ragunda Kommun. När vi kom hem försvann allt det blå och ersattes med grått dis. Ibland har man tur!

onsdag 15 februari 2017

Lamm

 I förrgår var vi till fåren och kikade på både lamm, tackor och nötboskap. Sex lamm är det för tillfället.
 Det är inte bara Värmlandsfår, det syns. Det är roligt att se och klämma på dem! Gissa om jag blev fet och brun om händerna av Värmlänningarna som har en mycket fet ull.
Käka spännband är en kulinarisk upplevelse!

måndag 13 februari 2017

Lyxmat

 Av kalvfärs blev den en rund och go köttfärslimpa med örter, och den omgavs av rotfrukter och potatis, för att sedan hamna i vedspisens ugn. kalvfärs av lokalt ursprung, rotfrukter och potatis från jordkällaren, örter och vitlök från fjolårets odlingar.
Vi lagar mycket mat på vedspisen nu i eldningstider. Detta vackra ägg hamnade också i färsen. Det är yngsta dotterns höns som lägger så sköna ägg, det finns även olivgröna.
Lyxmat av högsta klass.

onsdag 8 februari 2017

Tid, och en saknad Hans Rosling

 Jag såg en text där det uttrycktes att det skulle spara så mycket tid för småbarnsföräldrar att ge de små barnen helt vanlig mat utan att dra ner på saltmängden. Hans Rosling hade en fantastisk demonstration av den han tyckte var en av de bästa uppfinningarna, någonsin. Tvättmaskinen! Hur hans farmor och mamma fick så mycket tid över, att göra annat än att tvätta. Jag kommer att minnas Hans Rosling, inte bara för det, utanför att han hade förmågan att hitta kärnan.
Idag har vi tvättmaskin, och diskmaskin, färre barn, föräldrarna hjälps åt mera, mera halvfabrikat, och färdigmat. Ändå hinner inte föräldrar dra ner på salt i maten när de små barnen är små, och förmodligen känsligare för salt. Det vill säga om man skall tro det som står i texten.
 Jag kan inte allt om detta, men en sak vet jag.
Bröstmjölk hos människa, den är söt.
Fårmjölk, den är salt.
Om man tänker så kan det finnas en logisk tanke med att små barn inte skall ha så mycket salt. Färdig barnmat smakar ingenting, och jag tror inte att den alltid är så nyttig. Men om man lagar mat så är det faktiskt inte svårt att salta mindre, det är samma tid. Att salta lite extra på den mat man äter själv är inte svårt, och tar inte heller någon extra tid. De flesta äter för mycket. Hur många finns det inte som av ren slentrian saltar innan de ens har smakat på maten.
Jag tror inte att saltet är problemet. Jag tror inte att det är Tiden som är problemet heller. Tiden är den vi alltid har haft. Den ändrar sig inte. Det är vårt förhållningssätt som ändrar sig.
Jag tror att man kanske behöver sätta sig ner och fundera över vad man vill hinna, och vad som är viktigt just nu.
Det finns så många vänner på Facebook, men ingen hinner ringa till de som faktiskt inte har något sådant konto. Som faktiskt är ens vänner, eller släktingar. Man har träffar med sina kusiner, men kusinen 150 meter bort vet ingenting. Man har inte tid att ringa så att släktingar två mil bort hinner träffa besökande som bor på andra sidan Atlanten, och gör en snabbvisit.
Man kan inte plocka in en extra gäst för att det är så "spartatanskt". En gäst,som också är på snabbvisit och inte var med i planeringen. Men, man har tid att visa omvärlden en glättig sida, av det fina. Det behöver inte vara fel, men det finns ju så mycket mera. 
Det är en konstig tid vi lever i, inte människovänlig.
Jag saknar Hans Rosling, jag hoppas att han har inspirerat många. 

Jag gillar färg, och jag gillar att se på hus. Om man tittar på gamla torp och gårdar, och tror att inredningen skall passa med utsidan så bedrar man sig ofta.
Det är klart att folk gör som de vill! Men ibland så undrar jag.
Det här novembergrå som många säger att de vill fly från, åka bort från, varför vill man ha det i sitt badrum? Och dessutom betala för det?
Ah, det ligger i TIDEN, säger ni.........
Tiden är vår! Den blir vad vi gör den till! Låt oss ta tillbaka tiden.
Jag blev inte alls inspirerad av denna bild. 
Jo, det blev jag faktiskt, till att skriva!!
jag har döpt bilden till "November året runt"


 Ett kök som jag har sparat som inspiration! Jag älskar färgerna, formen, jag tror att det skulle bli väldigt god mat här.
Det är därför man har kök!
I en serie från England byggde ett par ett gigantiskt kök, med alla möjliga rymdinspirerade saker, och programledaren undrade om någon av dem lagade mat.
??????
Nej, vi köper mest hämtmat??????
Det finns visst Pengar i världen, och Tid, men vad gör vi med dem?
Detta är vår eminenta Jordkällare!
I veckan hittade vi de sista rödbetorna och den sista kålrabbin, lika fina som när de kom upp ur jorden. Helt utan el eller annan energi ligger de där, och väntar på att bli något gott.
Tack för er tid.

måndag 6 februari 2017

Vitlök!

Vi äter ganska mycket vitlök, och har ofta egenodlad sådan. Vi hackar den oftast, men de är inte så roliga att skala. Det är då jag tar fram den, min lilla träbit! Med ett stadigt tag fattar man den på sidan, den med pinnen som sticker upp, och så daskar man till vitlöken som ligger oskyldigt på skärbrädan. Sedan är den lätt att skala! I julklapp fick jag fin olivolja från Italien. Den används bara till "fint". Som att marinera torkade tomater i, tillsammans med den hackade vitlöken och en liten skvätt pressad ekologisk citron.

lördag 4 februari 2017

Bra att ha, men till vad?

 Denna åker fram flera gånger i veckan. Enkel och praktisk! Men vad använder jag den till? Någon som kan gissa?
Till våren blir det mattvävning på ladugårdsbotten igen, då passar det bra att sortera i tygerna och klippa lite material.

onsdag 1 februari 2017

Ur led är tiden, köp mera frön!!


 Det går fort att bli van, och det är svårt att gå tillbaka, tänker jag, som är lite "annars". Det har varit dåligt odlingsväder i södra Europa, eller, det har snöat på apelsinträd och citronträd. Jag, som älskar apelsiner, och citroner, och oliver, tänker att det vore en katastrof om det är kallt så länge att träden tar skada.I vinter kan vi äta mera bär ur frysen, så vi klarar oss, och äter massor av apelsiner så länge det finns. Det tar lång tid att få nya träd att bära frukt, och det känns hemskt!
På radion berättade de att det i grönsaksdiskarna nu saknas sallad, ruccolasallad till exempel, Hur skall man då kunna göra pizza?
Jag ser inga problem alls med det. Jag har möjlighet att odla ruccolasallad till sommaren om jag skulle vilja, och det kommer nog ny i butikerna senare, när odlingsklimatet i södra Europa kommer tillbaka, när det blir vår. I södra Europa har det nog inte varit så vanligt med odling i vintertid förut. De har stora anläggningar med växthus som behöver både vatten och ljus nu på vintern, men det vet väl alla redan.Vi blir så vana att allting finns jämt, så det blir en "katastrof" om något saknas. Fast det egentligen inte borde finnas där. Om man tänker klimatsmart är det bättre kvalitet på burktomater av fin kvalitet än de vattenskadade, växthusdrivna tomater som ligger i grönsaksdisken. Nu när ljuset kommer kan vi sätta lite frön och grodda, så får vi egna fräscha vitaminer, utan frakt. Man kan ju inte säga att det på något sätt är normalt att det skall finnas allting jämt. Vi som lever i lyx hade en liten glassburk med tomatröra, i den var det också morot, selleri, lök och andra grönsaker från odlingarna. Den smakar mycket! Har kokat länge! Och har man inte egna tomater så går det fint att köpa svenska tomater och göra ett kok. På pizzan kan man lägga allt möjligt, det finns svamp, korv, ostar, lök, räkor, feferoni, tomatpuré, burktomat, köttfärs, på fönsterbrädan odlad krasse, groddar, tunt skivad potatis,ananas, det är bara fantasin som sätter gränser. Det är väl den man får ta till när när det blir brist på det man saknar.
På pizzabotten som hade hemmagjord deg lade vi förutom tomatsåsen makrill i tomat! Och svensk ost, och egenodlad gul lök i fina strimlor. Svensk ost ovanpå. och svensk vitkål i pizzasalladen.
Jag tänker att det är bortglömt det här med "säsongsvaror", att svensk vitkål går att lagra över vintern, att det är därför vi odlar så mycket rotfrukt och lök i vårt fina land, som går bra att förvara och lagra länge. Vi skulle göra korvgryta i går, det gick fyra potatisar som ovan, en bit korv av Jämtländsk god kvalitet, lite torkad broccoli, vitkål, torkad purjolök för på affären finns bara holländsk och de har mycket saker i sina odlingar, torkad tomat, torkad svartkål och torkade nypon. Torkade nypon skall jag ha mera av, de kan man ha i allting, bröd, gröt, grytor.
 Här saknar vi inte grönsaker, vi har fortfarande  torkad zucchini,fryst och torkad broccoli, torkad purjolök, fryst och torkad svartkål, torkade tomater, morötter, gul lök, schalottenlök, jordärtskockor, vitlök, nypon, och massor av ört- och grönsakskryddor. Jag tror att de sista ärtorna och bönorna hamnade i magen i veckan. Det har varit en riktig höjdare, med ärtor och bönor från landet, förvällda och frysta i små förpackningar.
Vi har också roat oss med att se på lyxfällan. Jag som skickar en slant varje månad till Läkare utan gränser, blir helt paff när jag ser hur mycket pengar som läggs på FETT, SOCKER och RÖK! Ännu mer intressant blir det när reklamen kommer! KÖP! Möbler! Kosttillskott! Dammsugare! Helt sjukt, när det är Lyxfällan, Hälsa och Ekonomi det gäller!
Jo, jag noterar också, att i Lyxfällan verkar det inte vara mängden GARN, TYG eller FRÖN, som är problemet!!!!!!!!
Därför har jag gjort några beställningar, och har bestämt mig för att notera noga om sorter och resultat, och försöka odla det som ger mest substans för insatsen.

Nu har jag gnällt färdigt, Tack för din tid!

Vart är de någonstans?

Jag talade med ena dotra i telefon och berättade att jag hade gjort Hummus, och på spadet hade jag vispat ihop maränger. Hon och hennes vän tyckte att det lät väldigt märkligt!
 Så gick dagarna, och jag tänkte inte mera på det. I lördags stod jag helt oskyldigt i köket, och plötsligt sade det "knackknack" på dörren, och utifrån hallen hördes det "vart är de någonstans"?
Då hade jag ju glömt vad jag berättat, och det tog en stund innan  jag förstod att det var marängerna hon var ute efter.
Jag har läst om maränger på Kikärtsspad, men inte provat förr. Det här var helt vanliga kikärtor, i papperspaket från ICA Nära, och det står faktiskt salt på innehållsförteckningen, men det var inga problem. Man tillsätter ett uns ättika i spadet, och vispar med elvispen, och vips är det tjockt som maräng. 2 dl socker tillsatte jag, lite i taget med vispning emellan, som använde allt spad i förpackningen. Lite vanilj och lite pressad citron som smaksättning. Det blev en väldig massa toppar så det tog två timmar i 100 grader varm ugn innan de var torra. Dotra tyckte att de smakade maräng, med ett uns citron, det är ganska fascinerande! Med grädde är de fantastiska.