tisdag 31 december 2013

Gott Nytt År

Gott Nytt År, med massor av kreativitet och positiva impulser önskar jag er alla som tittar in!
Nyårslöften är inte min starka sida.....  Men jag har några riktlinjer som jag skall försöka hålla mig till, och förhålla mig till, under året som kommer.
Det skall var lätt att göra livet bättre, med små medel kan man förändra mycket. Det som gör saken roligare är att det kan sprida sig, göra ringar på vattnet, ju fler som gör det lilla, ju större blir det.
Mina ambitioner:
Handla lokalt. Både i de lokala butikerna, som faktiskt innehåller mycket mera lokalproducerat nu än för några år sedan. Att tala om för sin handlare vad man är intresserad av är positivt, roligt även för en handlare som är intresserad av sina kunder. Nära är bra, för när man behöver något är det bra att det finns att få tag på nära, och att butiken inte behöver läggas ned eftersom lönsamheten har blivit dålig. Stormarknader är inte alltid positivt, särskilt inte i glesbygd. De små butikerna kan inte erbjuda samma priser eftersom de köper in varor till högre priser, villkoren varierar. Inte så bra, borde kanske vara något för politikerna att kika på. Lokalproducerat, det köper vi så mycket vi som möjligt, måste tänka mera på det. När vi gör såna här saker gynnar vi också andra människor med mål och inriktningar, producenter, affärsidkare m. fl. och det ger också ringar på vattenytan.
Använda rena råvaror, och göra det vi stoppar i oss själv. I jul har vi roat oss med att prova pepparkakor, vi äter massor av pepparkakor året runt. I de köpta hittar man en massa saker som jag inte blandar i degen, och när man smakar dem vid samma tillfälle känner man verkligen skillnaden. Jag tänker också ha ett förstoringsglas i väskan, så att jag kan läsa var det kommer ifrån, det vi nu köper med oss. Och vad som finns i. Konsumenter har makt, om vi köper bra saker så blir det färre av de dåliga. Vi kanske skall ställa lite högre krav på kvalitet och lära oss mera just detta.
Folk bekymrar sig över vad de skall äta mellan jul och nyår, men det är inte det som är problemet. Problemet är i stället vad man skall äta mellan nyår och jul. Tänk så många glada magar det skall bli i landet Sverige med fler matintresserade människor!
Återbruk, och att göra något av det som redan finns, det är en finfin tanke. Och även om jag kan tycka att vi redan har för många saker, och precis har lämnat av en kartong på Kupan, så hjälper man även någon genom att handla den där fina tygbiten, eller ljusstaken där. Vet ni förresten att många köper klappar på Tradera, begagnade skridskor och annan dyr utrustning till exempel. Det är ett gott tecken.
En sak till har jag på Hjärtat. Tänd ett ljus.
Skicka ett fint kort till någon som behöver det. Se och Lyssna på någon som behöver det. Tänd ett ljus för dig själv när du hör mörka nyheter, privat eller i media. Tänd ett ljus, med varma tankar, för andra som har det svårt. Strunta i ett onödigt inköp och skänk en slant till välgörande ändamål. Håll upp en dörr, bär en kasse, det finns tillfällen överallt. För varje liten sak man gör för någon annan, mår man också bättre själv.
Jag skall skärpa till mig, och bli en bättre medmänniska. Vill ni vara med?
Mera Medmänniskor Åt Folket
Gott Nytt År!

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Jag vill vara med! Bra tankar allihop, helt nödvändiga tankar som borde följas av omedelbar handling. Jag tänker ibland att ekvationen jorden bara kan gå ihop ifall ingen använder mer resurser än den så att säga tillför. Det går antagligen inte att leva så men om man sätter upp det som mål blir det genast helt omöjligt att finna det motiverat att köpa småsaker bara för att.
En stor kram till dig som skriver om viktiga saker!

solängel sa...

Gott Nytt År, Fale!