fredag 18 april 2014

Salt och sött, GLAD PÅSK!

Våren kommer med stormsteg!
Men tiden är knapp, och inga bilder får jag in. I alla fall så tycker jag att mat är GOTT! Nu är jag ju rätt bortskämd som äter hemlagat både titt och tätt. Vi använder oftast råvaror som tillagas här, alltså sällan halvfabrikat eller bacon till exempel.
Det är väldigt nyttigt, för under en lång period har vi varit väldigt sparsamma med att inhandla sådant, skinka för smörgås eller pizza till exempel, vi har haft turen att köpa rökt och torkat kött från en lokal producent, som använder bara salt vid framställningen.
Nu hittade jag ett paket bacon i frysen som skall tömmas på sitt innehåll, och det stekte jag glatt, och några ägg blev det till. Smaklökarna har vaknat och jag tyckte att baconet blev helt onödigt SALT!
Detsamma gäller färdiga påsar med Taco-krydda. Vi gör egen blandning, och tar så att vi blir nöjda med smaken. Nu fann jag en bortglömd påse i gömmorna och här slängs inget...... men det var också väldigt SALT, och sött!
Kan man bli avtrubbad i smaknerven?
Köpt skinka, skivad, den smakar ofta sött och vattning, när man har levt i lyx och blivit van vid en torrare produkt, utan socker, med naturlig röksmak och lagom salt.
Mera vakna smaklökar uppskattas, det är intressant att smaka på det man äter.
Verkligen smaka, och kunna lista ut vad det är!
Här, där vi lever i lyx, har vi också gjort egen likör, för det är minsann en hel del konstigt i den också, och ibland är det gott med något litet, till kaffet. Eller kanske att ringla över glassen, som vi faktiskt skall börja göra själva, efter att ha sett på PLUS.
EKO- grädde fanns nu på den lokala ICA-butiken, och där har det blivit väldigt mycket EKO sista åren. Väldigt roligt! EKO-mjölken är ofta slut vilket är mindre roligt när man vill ha den. Konstigt att ARLA säger sig inte ha avsättning för den, och inte ta emot mera EKO-mjölk....
Det känns lite bakåtsträvande, samtidigt som jag har sett ekologisk ost, och ekologiskt smör och Bregott, och då behövs det mycket ekologisk mjölk. Dessutom har de talat om detta ökande intresse på nyheterna många gånger senaste tiden. Fantastiskt roligt!
Mannen, som inte tål päron, kan plötsligt äta Ekologiska päron.
Dessutom har han mindre ont i sin höft när han äter grädde och smör. En av våra grannar tipsade om detta att grädde smörjer lederna naturligt, och mannen har grädde på allt utom blodpudding, så det passade ju fint.
Skånemejerier söker flera ekologiska mjölkproducenter. Kungsfågel tycker sig inte ha någon anledning att föda upp ekologiska kycklingar, fastän efterfrågan är stor. Det tar väl längre tid för en del att vakna......... Det är ju inte fel med alternativ, särskilt om avsättning finns!
Kundens makt, den skall vi ta vara på. Man skall fråga efter det man vill ha, kanske någon följer efter, och sprider ringar på vattnet. Vårt fina lokalproducerade mjöl har gått åt som smör i butiken, hyllorna gapar tomma, och det är riktigt GLAD-hål.
Stort tack till vår lokala ICA-butik!
Glad Påsk på er!



2 kommentarer:

frisky frog sa...

Heja! Jag kan bara hålla med om allt.
/Glad påsk

AnJa sa...

Vi upplever också att många saker är mycket saltare än förut. Bacon framförallt men även skinka och många andra produkter. Undrar varför de har börjat salta mer, om det nu inte är vi som fått förändrade smaklökar?