fredag 9 juni 2017

Mera kycklingar åt folket

 Det har blivit sex stycken kycklingar av rasen Bjurholmshöns, en Maran, två Melcheler,och tre Welsumer, alltså 12 stycken som går tillsammans. Några skall flytta till ena dotra, och resten skall vara kvar här. En Welsumer, den bruna i bild, var väldigt liten som nykläckt. Den är pigg och växer på sig fort.
 Bjurholmskycklingarna är mjuka som silke när de föds. Nu har de precis flyttat ut i hönshuset i en stor låda av trä, och har värmelampa i ena hörnet. De låter inte som Welsumerflickorna, de låter mera som svalor. De olika sorterna har nästan en vecka i åldersskillnad men de går fint tillsammans.
Nu är det färdigkläckt och det är skönt! Potatisen är i jorden, och det är också väldigt skönt!
Ha en fin helg!

3 kommentarer:

Cecilia sa...

Det är skönt med strukturen i odlingsarbete, nu är potatisen på plats, då är det inte mer att göra med den just nu. Det blir tydliga avslut. Fina kycklingar! Hm, ursäkta en stadsbo, behövs inte en tupp, också?

AnJa sa...

Tupp, tupp men ingen höna är nåt som kom i mitt huvud. Varför sa man så? Det kanske vår bildade bloggvän KataM svara på!
Hur länge dröjer det innan dom börjar värpa? Är helt novis på höns. Men söta är dom!

fale artut sa...

Ägg blir det även utan tupp, men inga kycklingar.
Hur många tuppar det är av kycklingarna vet vi inte riktigt. Welsumer skall man kunna könsbestämma från första dagen säger en del, men noviser som vi är så kan man inte vara säker. Enligt detta skulle i så fall de första fem vara hönskycklingar.
Bjurholmshönsen ser man kön på senare, men i detta "Bjurholmshöns" ingår väl även tupparna.
Tanken är att vi skall ha tupp av varje ras, men vi får väl se hur det går när de blir äldre.
De är i vart fall redan miljöskadade, de älskar torkad grönkål och havregryn!