torsdag 8 juni 2023

Libbsticka, gör eget örtsalt

Libbstickan är fin nu på försommaren! Inte träig och stark, utan smakrik och späd är den lätt att göra örtsalt av. Eget örtsalt är mindre salt då man kan styra själv, och mer smak.

Piplöken är så god! Dessutom flerårig. Jag gillar den skarpt! Den klippte jag av så det bara är en spröt kvar på varje planta för att växa på sig igen. I mitt örtsalt blev det

Libbsticka, bladen och de tunna stjälkarna, lätt klippta

Piplök, klippt i bitar

Persilja från frysen

Oregano, egen, torkad

Sista vitlöken av egen odling från förra året

Citronzest av två ekologiska citroner

och salt, himalayasalt, köpt på X-pris, men inte alls så mycket, kanske 1 dl.

Kört i mixer, ungefär lika mycket lök som libbsticka, ungefär två hemmaodlade vitlökar, de blir inte som de köpta men fin smak. Man tar det man haver! Chili skulle också kunna gå med, basilika, gräslök, annan lök, timjan kanske. Det kan ju bli fler omgångar, men citronzest ger mycket liv i kryddan, som nu torkar i torkapparaten, 50 grader, och så mixar eller mortlar jag den igen. 

Obesprutade kryddor. Såg på nyheterna hur örtkryddor sprutas för att inte mögla vid odling. Inte trevligt alls, rent ut sagt förfärligt! Kom osökt att tänka på de stora växthus som skall byggas i Jämtland. De skall vara miljövänliga och ta hand om överskottsvärmen från serverhallarna, som också skall byggas. För att lagra mina blogginlägg.... kanske man skall funder över datoranvändning också, det är en ohyggligt energikrävande verksamhet. Nu plockar jag bort meddelande på alla möjliga ställen så att det inte är stora lager i "molnet" på min bekostnad. Men blogginläggen hamnar väl där....Det blev en lång parentes! Det är inte helt lätt att odla här höst och vinter, kallt, snöigt, och stor risk för fukt. Och därmed mögel. Ja, men det blev ett jättegott salt, med stort användningsområde! 

Ja, och en parentes till. Förra året kom det inte ett enda rönnbär. Därmed inte en enda sidensvans, därför har bilden på dem blivit kvar. Men nu är det kanske dags..

Jo en sak till när det gäller örtsalt. Det är jättegott i matbröd.Och torkade ringblomsblad ger en fin effekt, de kan man tillsätta torkade om man har. Mera EGET örtsalt åt folket!


 

1 kommentar:

Anja sa...

Örtsalt konsumerar jag mer än gärna. Så synd att det inte är odlat på bra sätt! När mer tid finns ska jag försöka göra eget. Men frågan är vad det då finns att tillgå för ingredienser...