lördag 18 maj 2013

Kulturbyggnad

Vilket Pingstväder! Svårt att tänka sig att isen nyss låg kvar på sjön! De utlovade bilderna på Kulturbyggnad kommer nu, sent omsider. Tiden rusar och Fale med den. Så mycket vatten det går när det är varmt! Tomatplantorna står på altanen och blir väldigt törstiga, men det är lite för tidigt att sätta dem i lådan än. Så man får vattna, och vattna. 
Ja, Kulturhus, vad är det? 
Kulturhus i detta fallet är ett dass under ombyggning. Vi har haft förmånen att få kika in, det är inte klart, men på god väg i alla fall. När jag var liten för länge sedan hade vi faktiskt fått en modern toalett inne i huset, ett riktigt WC minsann. Men om man bodde i den lilla stugan på gården, "bryggstugan", där fick man allt gå på dass, som fanns på baksidan av ladugården. Vi barn tyckte att det var lite spännande, och när "magfaran" gick och huset var fullt av folk, då var dasset bra att ha. Detsamma gällde hos min mormor och morfar. Någonstans runt 1970 fick de toalett inne, på båda ställena. Många av dassen revs senare. Men när nöden är som störst, är dasset som kärast. Jaja, i vart fall har detta dass fått en ny placering, innerväggar av råspont, nytt tak, och det har skurats å det grövsta med kristallsåpa. Gamla mattor har rivits bort och bänken skall få en ny matta och en ny sits av frigolit. Ett fönster har satts in. En gammal träfärgad hörnhylla har fått sig en omgång med grå lasyr.
Innerväggarna följer formen på de yttre så att man får en fin takhöjd och lite känsla av kapell.
Golvplankorna var tidigare täckta med golvmatta, den har rivits ut och golvet har målats svart.
Fönstret har spröjsar och handblåsta glasrutor. Ingen bild på konungen och drottningen, inga tidningar, men det är ju inte riktigt klart än.
Tack för titten, säger jag, som tycker att dass kan vara väldigt fint och bra i många situationer!
Ett äkta Kulturhus! Dasskulturen lever!

3 kommentarer:

AnJa sa...

Verkligen fint dass! Finns visst en förening som heter Gammeldassens vänner. Ja, vilket väder det blev. Från snöhögar till dax för gräsklippning på några dagar :-)

Sunna sa...

Och sitta där med öppen dörr är ju också helt fantastiskt

metamorphosis sa...

Ett vackert, välskött dass kan ju vara fantastiskt att få besöka och kan i allra högsta grad vara en kulturellupplevelse! :)