tisdag 18 februari 2014

Olympisk kaka

Jag får inte in några bilder men en liten text skall väl gå bra.
Olympiskt fika för att fira alla framgångar är ju helt perfekt i tider som dessa,
Jag gjorde Hills kaka, en mjuk kaka med hasselnötet, enligt recept från Båtbyggarhustrun, länk till höger.
Om man vispar lite grädde och tar färska bär till, direkt från frysen, så har man en himmelsk skapelse att njuta av.
Det är lite tröst efter de saknade fåren, annan tröst är att karda sig lite ull och spinna.
En härva sjalgarn hänger på tork med ulliga rullar från min Blending Board och förstås lite Värmlandsull.
Fler som har problem med bilder eller är det rester från mitt äventyr med Jordbruksverket?

3 kommentarer:

MrsUniversum sa...

Hej Faleartut! Du ställde den här frågan på min blogg idag:

"Har du något tips på lämplig åtgärd för en gammal platsbyggd trappa. Den har klätts med linoleum och har list av metall, några av stegen är för korta, de mittersta i trappen. Man får gå med koncentration och risk för olycka finns. Listen kan tas bort, halktejp typ sandpapper har vi fått tips på men det kanske finns något mera? Tacksam för svar!!"

Jag älskar 50-talstrappor där planstegen är klädda med linoleum! Oftast var stegen i framkant kantade med en träslist, du har metallist som jag inte vet hur gammal den är. Metallister med rutat mönster eller längsgående räfflor var vanliga förr och går ännu att köpa. Du skriver att några av stegen är för korta vilket jag inte begriper hur du menar? Om trappan är nött skulle jag rengöra och bona/vaxa om linoleumytan, fernissa träet i sättstegen (om det är behandlat så tidigare men det var vanligt). Är metallisterna nötta skulle jag byta ut till nya av räfflat stål från Eskilstuna Kulturbeslag (http://www.kulturbeslag.se - dörrbelag/övriga/tröskeljärn 3100. Material: Obehandlat stål
Rekommenderad skruv: TFS 7 x 1"
Tidsperiod: ca 1870 - 1960
Måttbeställs. L uppges.) Räfflorna på trappnosen ger halkskydd åt trappan.

Gysinge byggnadsvård har mässingslister med rutmönster - http://webshop.gysinge.nu/products.php?product=M%E4ssinglist%2C-1%2C5-meter.

Googla på "trapplist" och du hittar ett otal lister. Det finns aluminium, plast, gummi, tejp. Personligen tycker jag inget av dem passar i en trappa som jag anar är från 50-talet.

Alt byt ut linoleum mot halksäkert material som gummimatta med "prickar" eller liknande. Tejp brukar inte hålla bra och platsar mest i (fula) offentliga miljöer.

Det är svårt att ge råd då det är omöjligt att veta hur ditt hem i övrigt ser ut. Undrar just vad det här med att stegen i mitten är för korta innebär!? (Skor eller tofflor med gummisula använder jag i min gamla målade trappa för där halkade jag ursprungligen.)

fale artut sa...

Tack för ditt svar.
För korta steg, fungerar så här.
Trappan är högre än vanligt, takhöjd 270 cm.
I början, från båda ändar, är stegen i trappan så stora att man lätt får ned foten, hur man än går. Varje steg har en liten nos som sticker ut, kanske tre cm.
I mitten av trappan är stegen rakare, men väldigt korta, kanske 12 cm att sätta foten på, men då måste man också ta med i beräkningen att nosen sticker ut så att man kommer en bit ut på steget under. Man får alltså sätta fötterna på sniskan, metallisten är otroligt hal, och mattan av linoleum är mycket fläckig, men hel, så en lite tvätt kan bli bra. Jag funderar helt löst om man skall göra om några steg. byta listen av metall, för den är mycket hal och otäck, om än slitstark. Först tänkte vi dra om trappan, men det tar för mycket plats, och den har så fint svängt räcke som jag vill ha kvar. "Korta steg" är ju detsamma som djupet. Tack för råd!

MrsUniversum sa...

Okej, din trappa är svängd förstår jag nu.

I senaste numret av Gård & Torp nr 1/2014 finns på sidan 80 en fråga om en rak och brant trappa. Där ges några olika lösningar för att öka bekvämlighet och säkerhet.