fredag 14 mars 2014

Vad vill vi ha till middag?

En bonde i vår närhet har tänkt lägga om verksamheten till mjölkkor. Han har haft Ekologisk uppfödning av köttdjur, lönsamheten ändras då stöd och ersättningar förändras hela tiden. Tanken var då att ändra produktionen efter de nya förhållanden som råder. Han tänker sig nämligen att leva på sin verksamhet.  Milko finns inte längre, det är ARLA som köper in mjölken, och nu tar man plötsligt inte emot KRAV-mjölk, Ekologisk mjölk. Ekologiskt, som det talas om på nyheterna varje dag denna vecka. Tar emot och tar emot, det är klart att de hämtar mjölken, men man får inget extra för den och den blandas helt skrupelfritt med konventionell mjölk.
Det är verkligen ett hån mot den svenska bonden, att det man tror på inte går att genomföra för att det kostar för mycket. Det är ett faktum att det är mycket mera kostnader för att skapa Ekologiska produkter. Det är inte bara utsädet och själva kraven för djurhållning/odling som kostar, det är också själva kontrollen av detsamma.
Det är helt osunt och människofientligt/djurfientligt. Bönderna skall försöka räkna ut var lönsamheten finns, och pengarna styr verksamheten. I år kan man inte gå in i något Ekologiskt Åtagande, om man inte redan är ansluten. Det är ett mellanår. Vadå mellanår????
På Länsstyrelsen vet de ingenting, inte ens den som är ansvarig för kontrollerna vet vad som gäller.
Det är en onaturligt stressande tillvaro att leva och verka under, att hela tiden vara beredd på nya och helt ologiska regler.
Livet med djur skall vara enkelt och sunt, det skall dessutom helst gå ut på att djurens väl och ve är viktigast. Men så är det inte.
I Sverige har vi mycket höga krav på Ekologisk djurhållning/odling, och även övrig djurhållning har mycket bra regler för djurens bästa. Då vi svenskar ofta inte sätter så högt värde på egna produkter, och hög kvalitet på mat, så köps det otroligt mängder importerade produkter till ett lägre pris, pengarna styr även där. Grisbonden i Svedala är utrotningshotad, och nästa all potatis som äts här kommer från andra länder. Mjölk och grädde importeras och man får som konsument vara mycket på alerten om man skall kunna köpa Svenskt, för att man VILL.
Missförstå mig rätt, det finns god kvalitet från andra länder också, men inte till dessa priser.
I går såg man på TV hur danska grisar kuperas. Detta görs för att de har så trångt, de blir stressade och reagerar på det. Det är inte tillåtet att göra så, inte i Danmark heller. Men priset för uppfödning blir lägre, trångt, dåligt med strö, ingen halm, inget att böka med och ligga på, inga svansar att bita i. Den danska grisen föds dessutom inte alltid upp i Danmark, de har stora anläggningar i Europa för att få en billigare produktion, men kallas ändå Dansk.


Det är ett sånt märkligt system, och det är väl därför jag kör med att maten skall vara NÄRA, då blir det inte utrymme för såna här krokiga vindlingar, fusk och lurendrejeri, som vi köper med hull och hår, för att det blir så "billigt".
Djur som föds upp på detta vis matas med antibiotika, förutom att de ofta är stressade.
Om man unnar sig att köpa en köttbit av lokal producent, kanske från gårdsbutik, så kan man, om man vill, se skillnaden.
Det blir inte fullt av vatten i pannan när man steker, med saker som flyter ut, köttfärsen fastnar inte i bunken när du gör köttbullsmet, den kladdar inte på händerna när du rullar dina bullar.
Det här är början på 2014. Det händer många saker just nu. På nyheterna har de talat om Ekologisk mat varje dag denna vecka. I Plus talade de om mat i våra butiker som kanske inte skall kallas för mat, utan "i stället för".
Man skulle önska, att man kunde ha den produktion som passar bäst för den mark och de utrymmen man har, de intressen man har, den övertygelse man har, och att man kan leva på det, och i vart fall kunna få betalt för kvaliteten på det man producerar.
Under 2014 kommer det att ätas massor av god mat!
Mera MAT åt folket!

6 kommentarer:

AnJa sa...

Ja du Fale, det är ett så viktigt inlägg du skriver! Tänker mycket på det här med svenskt kött och framförallt NÄRproducerat. Men... då finns inget nära slakteri??!! Och någonstans stämmer det inte med dessa enorma prisskillnader. Önskar en revolution men förstår samtidigt de flerbarnsfamiljer som måste välja mellan billig fläskfilé eller ingen fläskfilé. Jag hoppas så att det är en revolution på gång på många plan. Din mening "Livet med djur skall vara enkelt och sunt, det skall dessutom helst gå ut på att djurens väl och ve är viktigast." säger egentligen allt!

AnJa sa...

Ja du Fale, det är ett så viktigt inlägg du skriver! Tänker mycket på det här med svenskt kött och framförallt NÄRproducerat. Men... då finns inget nära slakteri??!! Och någonstans stämmer det inte med dessa enorma prisskillnader. Önskar en revolution men förstår samtidigt de flerbarnsfamiljer som måste välja mellan billig fläskfilé eller ingen fläskfilé. Jag hoppas så att det är en revolution på gång på många plan. Din mening "Livet med djur skall vara enkelt och sunt, det skall dessutom helst gå ut på att djurens väl och ve är viktigast." säger egentligen allt!

Anonym sa...

Har en svensk kompis, fd grisbonde, som bor i Danmark sedan många år. Han berättade att den danska fläskfilén är mycket billigare i Sverige än i Danmark! Vad är det som pågår??? Om man nu ska äta kött är nog enda alternativet att handla direkt från en bonde i närheten. Här i Jämtland har vi ju flera gårdar som erbjuder den möjligheten.

fale artut sa...

Priserna styrs av importstöd och andra märkliga ting, som är svårt att förstå. Som sagt, det finns inte så mycket logik i matexport/import och matpriser. De danska bönderna har det också svårt, i vart fall grisbönderna. Det är något osunt över alltihopa.

solängel sa...

Så sant. Man märker verkligen skillnad på eget kött/viltkött och butikskött. Tack och lov att vi inte behöver köpa sådant längre.

Detsamma gäller förresten ägg, stooor skillnad på hemäggen och köpeäggen. Inte minst för samvetets skull.

fale artut sa...

Medvetna val är bra på många sätt.
Man kan ju ät amindre kött, och välja billigare bitar än filé, mera mat för pengarna. Man kan också göra en lista på vart matpengarna går, och då kan det finnas utrymme för mera mat, och mindre annat som gärna vill följa med hem i hastigheten. Viktigt är också att väcka tankar.