tisdag 24 mars 2015

Eternit och svansång

 Vårt hus har eternitplattor, precis som huset jag växte upp i. Jag tyckte inte så värst mycket om dem kan jag säga. Huset jag växte upp i var ett timrat hus, på en bild kan man se att det är målat i rött med vita knutar, förstukvisten var vit och grön, med en mycket trevlig upp-och-nedvänd knopp i mitten. Kvisten hamnade vid renoveringen på 50-talet utanför en barack som då användes som kök/bostad. Senare blev det utrymme för verktyg och kallades för Oljebo. Knoppen har jag kvar. Det var ett sånt fint hus, och allt detta försvann med dessa plattor.
 Detta huset, som jag bor i nu, har en helt annan form, och är inte timrat. Det är byggt under 30-talet, det kan man också se. Just då var tiderna bistra, byggmaterialet var ofta återanvänt, och inte alltid av så god kvalitet. man tog det som fanns. Här har det förmodligen varit spröjsade fönster, själva fönsterbågarna ser ut som då, men nu är det kopplade fönster. Under eternitplattorna är det en tunn isolering av glasull med en vindskyddande "papp" på. Under den fanns en liggande panel i gult.
Här fanns ingen dusch eller tvättmaskin, läget på huset är insprängt i en backe, så utrymmet att bygga på är ganska begränsat. Dessutom finns en väg att ta hänsyn till, i nedförsbacke behövs det plats för skottning på vintern. Så ville vi också behålla husets ursprungliga utseende så långt möjligt, och behålla utsikten så mycket som möjligt, från så många fönster som möjligt. Det blev mycket funderingar, och vi lade ut plankor på marken för att tydliggöra tankarna. Vi gjorde en liten "kont" på framsidan på 15 kvm. Den kläddes med liggande panel, falspanel. Den blev dock inte gul som vi funderade på, utan blågrå, målad med bryggsmörja. Det är mycket lärorikt att bygga. Det är mycket lättare att måla liggande panel än stående, falspanel är också rolig att jobba med. Ursprungligt har huset också varit klätt med liknande panel. Framsidan på huset, fortsättningen intill utbyggnaden, mot älven fick också extra isolering av västkustskiva och ny panel. Värsta kylan kommer därifrån, och då blev det också lättare att få skarven tät mot det nya. Vi valde kopplade fönster, i ungefär samma höjd som de befintliga. De sitter precis mitt emot varandra, för att få en  harmonisk utsida på konten. Fönstrens placering styrs från köket,Från fönstret i köket skall man kunna se igenom fönstret på den går väggen i översta bilden, och därifrån skall man kunna se igenom det lilla fönstret ned mot älven. Bara en strimma, men i alla fall. Hallens fönster är på motsatt sida det synliga fönstret på den grå väggen överst. 
Det är många som inte förstår Eterniten...... Jag tycker att den passar ganska bra på vårt hus. Det har inte varit speciellt kallt inne. Eterniten är underhållsfri, men lite skör. Jag skulle dock vilja ha en annan färg runt fönstren, och kanske lite fönsterfoder. Kanske.  Det är bra att bo in sig, för saker som man stör sig på kan också bli en möjlighet.
 Så har vi ju också älven, och vintern blir väldigt kort när svanarna kommer redan i mars!
 Så lyxigt att stå på älvstranden och titta på dessa pampiga fåglar!

 Ett par håller sig lite för sig själv.
 Utsikten kan man verkligen inte klaga på. Vi har inte så stort behov av att åka bort, om man säger så....
 I höstas var det ungefär 40 svanar här. På högsommaren  är det färre.
 Ren njutning!!


4 kommentarer:

Magganmagi sa...

Visste inte att ni flyttat. Fint hus och vacker älv!.-)

fale artut sa...

Nu har vi bott här i snart elva månader, tada!! Men det är ju ingen världshändelse, även om det fanns med i Expressen......

Ulrika sa...

Huset ser jättefint ut! Ja, tänk va, ett helt underhållsfritt material! Frånsett att man kanske behöver rengöra plattorna från alger emellanåt.

Magganmagi sa...

Nu blev jag nyfiken! Expressen?