söndag 10 maj 2015

Skåpets historia och Doftranka

 Skåpet föll jag för på direkten. Det stod uppe i ladugården och innehöll en massa saker, en tomtemask, en tygbit i rött och vitt, olja till motorsåg, diverse verktyg, och det var verkligen inte så rent. Men väldigt originellt!! Det har en stor dörr, som inte har något handtag. Där satt en anordning för att kunna låsa det med hänglås. Så något annat måste vi skaffa till.
 Inuti fanns ingen bakvägg, där är nu rester av pärlspont uppsatt. Två lister med hängare i trä, och en hylla högst upp. Den övre delen av skåpet har en botten och den sitter en bit ned så att det bildas en kant.
 Undre delen av skåpet är djupare, och har en spärr i mässing för den vänstra dörren.
 Som vi har borstat, dammsugit, och oljat, torkat av, och oljat, för fett löser fett!! Sedan har vi skurat, och dammsugit. och torkat av, igen.
 Klädskåp har det varit, det är förmodligen hemmagjort. Den förste ägaren, och förmodligen också tillverkaren, var från Norge, och hette Haldor. Han kom hit och träffade son kärlek, som hette Henrietta, och hon hade sina kläder i skåpet. Hattarna högst upp, klänningar och kappor längre ner, och skor och bottinerna i det lägre skåpet i botten.
 Där sitter det ett litet vred i mässing att öppna med. Uppgiftslämnaren är född på 1930-talet, och Haldor och Henrietta var hennes farfar och farmor. Så trevligt att veta skåpets ursprung!! Det stod förut på en liten gård en bit härifrån. Förut fanns en bit "porösplatta",  som täckte en bit av skåpets baksida, den var märkt 1950. I vinter har råttorna varit inne i skåpet och gjort hål på gräsfröpåsen. Nu är det slut på serveringen!
Doftrankan, den blommar med kolossala klasar, och blommorna är drygt 5 cm i diameter. Som den doftar när jag står och diskar, det är fantastiskt!

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Fint att ha Henrietta och Haldords skåp och att det fått komma in igen!

solängel sa...

Vilket fantastiskt skåp!