söndag 3 september 2017

Fale Grönt

 Så mycket grönt att plocka och ta in! Jag gillar att kika på hus, på Hemnet till exempel. Där kan man se blänkande kök! Igår såg jag mig runt i vårt lilla Torpkök. Lite blänk i koppar och rostfritt, men så mycket saker och pryttlar, och GRÖNT! Olika saker till kryddsalt, bönor i ett upp och nedvänt lock, fyra olika kokböcker uppslagna i en fin hög, matberedaren, salthinken, skärbräden och knivar, olika bunkar med olika bär, ett A4-ark med mina ritningar på eventuella byggnationer, kaffepannan, flaskor med olja och paket med smör, förstås, min fina blå stekgryta, en rund behållare med fack av trä, fylld med olika örter, en liten korg med andra örter, saxar, ett glas med vitt vin till grytan på spisen, pepparkvarnar, mått, morötter, vitlök och lök, en bunke med krasse-blommor och två buketter med luktärter och rosenskära då det är risk för frost och en ansenlig mängd disk. En torkapparat står också där på bänken. Och en gul balja med nytvättade och ny-stickade sockar fullbordar bilden.
Säljande, eller vad tror ni?
 De limegröna "topparna" är broccolo, så trevliga och goda! Fungerade fint denna svala sommar! Mycket bättre än broccolin som blev tunn och skral. De växte också på samma ställe så ingen annan skillnad finns att skylla på.
 Bondbönorna är både korta och långa, men ger riktigt bra med skörd. Borlotto-bönorna vill ha varmt och blåsfritt så de passar nog bäst i bänk eller hus, men lite omogna baljor blir det att koka.
Eftersom börsen är gungig kanske det är bra att satsa pengarna i frön och god jord, om man har en slant över. Det är ganska skönt att inte behöva köpa allt, och dessutom vet man vad man äter. Man kan ju alltid börja med något lätt i mindre skala och känna sig för. Man kan också köpa fina svenska råvaror på hösten och ta vara på för senare bruk.

1 kommentar:

AnJa sa...

Haha, trodde ett tag att det var vårt kök du beskrev :-). Lägg till lite verktyg här och där så blir det på pricken. Tror hemnet kan slänga sig i väggen när det gäller LEVANDE kök!