onsdag 28 mars 2018

Fara med snö

 Snön som fallit har varit ett stort samtalsämne hela vintern, och det fortsätter att vara det hela våren också. Så många olyckor och skadade personer som kommer sig av snö som skottas, och snö som rasat av tak. Så många byggnader som har rasat samman. Tinad snö som ger fallande, gigantiska istappar. Utsatta varningsskyltar och avspärrningar, se till att barnen inta hamnar i riskzonen, och inte man själv heller. Här har vi fått snö i mindre doser på oss när vi skottat takras, men om man inte tar sig i akt är det lätt att stå på fel ställe när det kommer flera ton farande från taken. Att skotta kall, lätt snö, det kan vara trevligt, särskilt när det är klart. Men när det blir decimeter varje gång det snöar, och det snöar ofta, då blir det till slut för mycket. Flera hundra kvadratmeter tak som skall skottas. När man har skottat bort snön så måste den bort då den ligger i vägen. Drivorna vid infarterna är så höga att det inte syns när man skall ut på stora vägen. Tjocka drivor, kompakta drivor, man orkar inte få upp snön så högt att den kommer över det redan skottade. All snö som kommer ner tar plats, vid växthuset har vi skottat runt flera gånger för att fönstren inte skall gå sönder, ändå har vi lecablock i botten. När man har skottat, då får man klättra upp i drivorna och skotta bort toppen, så att man kan skotta upp mera snö. I hönsgården hade jag ju räknat ut att det skulle gå att komma fram och in nu i vår, men det tar nog ett bra tag till. Jag har skottat fram till grinden, och gjort en grop framför, för där  hamnar snön som jag har skottat bort så att jag tar mig in i växthuset. Växthustaket är skottat, där har vi kanalplast som håller bra, och rejält virke. men ovanför har vi ladugårdstaket, och när det kommer blir det enorma mängder med snö och is som skall få plats, mellan ladugården och växthuset finns ett förrådsutrymme, där är det plåt på taket, just med tanke på snö och hållfasthet.
Det är också lärorikt, att ha fönster från golv till tak på bottenplan är inte alltid så bra, det blir ett väldigt tryck av snö, och kan man undvika takras vid dörrar så är det bra. Man kan ju planera sina byggplaner på ett bättre sätt när man ser hur det kan bli. Tak i olika nivåer och lutningar kan bilda snöfickor, och då får man verkligen tänka till, både på hållfasthet och risken för vattenskador.
 Men vackert är det, och det är vackert länge! Minus 25 grader i natt. Den här alen står vid strandkanten, och blir som en staty mot allt det vita.
 När solen värmer på träder kommer stora sjok med snö och gör mönster i snön. (De är inte roliga att få på sig.)
 Här blir det DÅN när det kommer ner! Det är tur att mannen har en snäll traktor, annars vet jag inte hur det skulle ha gått. Att vara lantbrevbärare kan jag tänka mig ha varit krångligt, det är nog många som har fått lappar om bristfällig skottning i postlådan då man inte hunnit skotta fram den ordentligt.
Bakom huset har vi vår fina jordkällare. Här får man skotta för hand, hela tiden, och även när snön rasar. Det gör det ofta för det är ett brant tak. Här är det slänt så man får köra ut snö med "snöräv". På andra sidan brukar vi också skotta, där är det också slänt på ena sidan och hus på den andra, och där har vi våra komposter. De är  ju rätt höga men har försvunnit i snön många gånger i vinter.
För att få plats att gå på tar vi fram snö med snöräv, och kör bort med skopa, det är en fantastisk tur att mannen har en snäll traktor!
Men tänk så mycket bränsle det måste ha gått åt för att ta reda på all snö i vinter!
Apropå bränsle.
Någon som har tittat på Storuman for ever?

Inga kommentarer: