torsdag 5 april 2012

Tottspunnet garn

Gorgeous! Så skrev Deborah Robson om denna ull, som har suttit på vår Märta-Stina. Man kan spinna rå, otvättad ull, men jag är inte så förtjust i det, ullen är fet och även om vi oftast har "ren" ull så tvättar jag den oftast i varmt vatten. Något som däremot verkar lockande är att spinna från tott. Tottspunnet garn, det låter väl kul? Alltså att spinna ullen okardad. Märta-Stinas ull är lång med grova hår och den är lätt att dela, eller tesa. Man kan dela på ullen med kammar eller andra bra sätt, eller spinna allt tillsammans, som när man spinner från tott.
Sagt och gjort, efter torkning av ull så tog jag en korg och plockade tussar av ullen som jag tesade och spann vartefter. Två rullar halvfulla, sen måste jag tvinna och se hur det blev! Faktiskt så smög det in en otvättad tott också, men det var inte lika kul......
Tada! En härva tottspunnet garn, det är ju inte det mjukaste, men starkt och garnet har mycket karaktär och kropp! Fint att väva rutor till en väska, stickad eller virkad korg eller väska, eller ett par rejäla varma sockar föör de kallaste dagarna. Inte ett gan man kan köpa för pengar i garnbutiken precis! Vad är fin ull kan man undra...... Ja, den har klarat vår Märta-Stina från väder och vind, har inga kemikalier i sig, är verkligen närproducerad och garnet är bara behandlat med kärlek. Men, till pulsvärmare är det nog lite för strävt. Denna ullskulle bli jättefint tomteskägg också! Blåkulla får allt vara för mig i år, kvasten har blåst bort och det "nya" jag gjorde för resan har flyttat österut, så jag har inget att ha på mig!! En Glad Påsk önskar jag alla!

5 kommentarer:

Cecilia sa...

Så fint det där såg ut! Nu är jag så spinn-sugen och uööa har jag och med påsken får jag också tid! Härligt!
Glad påsk!

Magganmagi sa...

Sååå vackert!
Påskkram till dig!!

Mia sa...

Tottspunnet, vilken häftigt ord! Garnet ser fint ut men det låter svårt. Allt behöver inte bli pulsvärmare och garnet är säkert skönt.
Glad påsk :)

fale artut sa...

Inta svårt alls med rätt ull! Det finns en plan för detta garn, mera om det senare.

solängel sa...

Har spunnit tesad ull från pälsfår, det blev ganska mjukt. Tycker att det skiljer en del på glansen på det färdiga garnet när man spinner tesad ull jämfört med kardad.

Snyggt blev garnet från din Märta-Stina i alla fall! Vår lilla Märta nedkom med tvillingar igår, fasligt söta krabater, det finns bild i bloggen idag. Glad Påsk!