måndag 3 september 2012

Koftan-Tröjan

 Att det skall vara så svårt! Att få ändan ur vagnen och sy ihop Tröjan, stickad av ull från Koftan, värmlandsfåret, med mörkbrun ull. Jag har sytt, och sytt... Det får man göra när man stickar fyra delar som skall bli en. Det är inte så roligt, men solen sken mellan skurarna och på altanen var det fortfarande lite sommar kvar. Högst upp på ärmarna är det enfärgat brunt, likaså på resårerna. I övrigt är det mörkbrun ull och oblekt silkesknoller. Mönstret är resårstickning, 5 aviga och 3 räta från rätsidan, tvärtom på baksidan. En lite halskant som rullar sig lite fick avrunda.
Den fina Maiden´s Blush blommar fortfarande och det är inte så dumt att snusa på en nyregnad ros med en ny tröja på sig. Ulltröja och barfota, hur går det ihop???????
Det går Fale Fint, särskilt här i Jämtland där potatisen och squashen har blivit svedda av frosten redan.... Vid fyra på morgonen kan man se Fale ute och spöka i morgonrock.... När hon har glömt att lägga över den nyss nämna squashen!
Bråttom, bråttom.... igår kokades det saft av 10 kilo svartvinbär som dotra hade med sig. Köket var rena safteriet!
Modellen är enkel, och tanken är att den skall rymmas bra under en jacka, utan att knövla sig. Det skall vara en liten värmande krage, men den får inte vara "åttför", alltså ivägen. Det blir ju kallare och kallare, men med en tröja i god kvalitet står man sig fint i kylan, med en inte alltför tjock, vindtät jacka ovanpå. Den egna ullen har en annan god egenskap, den andas, och blir inte för varm om det inte är riktigt gassigt! Modellen har jag hämtat ur "The Knitters Book Of Wool", av Clara Parkes. Mama Bear Pullover. Med några små ändringar, den blev precis som jag tänkt.

4 kommentarer:

AnJa sa...

Åh, så fin den tröjan var!!! Och jag skulle gärna se en bild på dig när du spökar :-)

Cecilia sa...

Härlig tröja och en medalj till dig för att du tog dig igenom arbetet med att sy ihop. det är verkligen inte det roligaste...

MarieE sa...

Så fin! Enkel modell som låter den fina ullen glänsa - den är Fale!

fale artut sa...

Tackar! Ja, enkla modeller som låter garnet och ullen tala, det är perfekt för handspunnet/maskinspunnet garn av härlig, svensk ull.
Bild på spöket Fale kan vara lite svårt, det var ganska så tyst och tomt i omgivningen....... Men man vet ju aldrig!