tisdag 17 september 2013

Skördetid och sjalen "Höstmys"

En del saker har varit riktigt lyckade trots regnet i sommar. Zucchinin har gett massor av frukt, fast det tog lite tid. Runåbergs fina receptfolder har blivit läst många gånger, och god mat har det blivit. Nu är det sommarzucchini jag har, så jag får göra en del som går att frysa. Dark Fog heter denna variant och får inte så lätt frön, Den är matig och god och kan ätas rå om man så vill.
 Vitlöken tyckte inte om den blöta hösten i fjol, och inte blev den gladare åt regnet i sommar. Det kom nästan inte upp någonting av den. Jag satte därför några klyftor i våras, men det blir inte vitlök för förvaring. Den hinner inte växa sig stor, så det är höstgodis. I fjol blev den desto bättre! Och finfina lagringsegenskaper hade den. Jag skalade och hackade alla som var kvar i lådan nu i augusti, sedan torkade jag dem i ugnen. Gissa om det stank vitlök i huset?????? Men en stor burk blev det att ha i såser och annat där man vill ha lite smak.
Basilikan har fått massor av blad som jag har torkat i en helt vanlig korg med hushållspapper i. Billigt och energisnålt, ekologisk dessutom. Vi äter mycket basilika och det var enkelt och bra. Plantorna såg ju lite trista ut, men det gör ingenting när burken med basilika fick påfyllning.
Potatisen blev finfin, ca 200 kilo har vi tagit upp. Det var riktigt bra för vi satte mindre än vanligt.
Tomater och spetspaprika har plockats in, fast det har inte varit någon frost. Men det är kallare och mörkare och då händer det inte så mycket på buskarna. Spetspaprikan tog jag frön från en vanlig röd paprika och satte, de blev ca en meter höga och gav massor med paprikor!
Den beställda sjalen är faktiskt äntligen klar, och godkänd av beställaren. Hon bor i Skåne och behöver något varm och mysigt, en HÖSTMYS-sjal. Den heter faktiskt också Höstmys och jag har stickat in värme och omsorg, med solsken och varma händer, till en speciell person!


Nu är den tvättad och faktisk finare än på bilden. Det är min vanliga variant med ökningar på mitten och i sidorna, och några hålvarv i nederkanten. Alpacka, handfärgad i det skogsmurriga, merino/silke i det handspunna. Stickor nr 6 tror jag.

3 kommentarer:

Cecilia sa...

Jag önskar att vi också hade 200 eller åtminstone 100 kg egen potatis! Rejäl bas som man vet hur den blivit till, det är kvalitet. Vi har INGET att skörda i år, känns lite trist men så är det. Får se hur det blir nästa höst.
Härlig sjal, vackra färger och den kunde rentav få heta Höstmys!

AnJa sa...

Härligt höstinlägg! Önskar att jag var en odlare men är så himla ointresserad som det bara går att bli. Potatisen har vi inte hunnit få upp ännu men det börjar bli dax!

fale artut sa...

Den heter faktiskt Höstmys och är stickad med känsla till en speciell person!