fredag 13 september 2013

Små-Svän och får

 Var är fåren kan man ju undra.
 De äter och äter, och är glada att det inte regnar.
 Hos fåren blir det fullt av små illvilliga kusar framåt kvällen. De nästlar sig in överallt och stör. Fåren blir irriterade och kommer rusande mot varandra, eller mot personalen.
KUSAR, det är insekter. I detta fallet är de nästan osynliga, kallas här för svään. I mängder och moln kommer de in över nejden vid skymningen, nästlar sig in överallt, precis överallt, och ställer till stick och klåda. De följer gärna med hem, i håret, i kläderna och det är helt otroligt irriterande!
 En tjongade rakt in i mitt lår, och brydde sig inte alls om att jag höll på att följa med.
 En sån fin tös!
Många färger och olika individer. Lätt att bli kvar hos dem, trots alla kusar!

7 kommentarer:

AnJa sa...

Stackars fåren som blir attackerade. Förstår deras irritation! Ser många fina nyanser garn på de här bilderna :-). Antar att det ganska snart är dax för fårfrisören att komma.

fale artut sa...

Frisören kommer tyvärr inte än på ett tag, sker i samband med annan fårägare. Men det skall nog blir bra ändå. Många nyanser är det!

Mia stickar sa...

Fina bilder men vad är kusar?

fale artut sa...

Kusar, det är insekter! I detta fallet Små-svän, små, osynliga, kryper in överallt och sticks!

fale artut sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
frisky frog sa...

Det låter som om det är det vi kallar knott. Riktigt tråkiga flygfän om du frågar mig. Fåren är så fina. Hörde att några ska flytta till en sjömann... =)

solängel sa...

Knott är väl större, iaf som jag tänker. Jag tror att Fales små-svän är sådana vi kallar "sviar'n" här i Västerbotten. Små, nästan osynliga och alldeles tysta, men kryper in under kragar och mösskanter, i ärmslut, överallt! och bits. Kommer bara fram på kvällen och är inte alls trevliga.