lördag 27 september 2014

Takfönster: Före och efter

 Det finns en liten "hall" på övervåningen, ungefär 6 kvadrat yta som går att använda, även om det är snedtak. Linoleum-mattan är rutig och tuff, väggen har en färg med dragning åt turkos. Men det är liksom torftigt och luftlöst på något vis. Måste gå att göra något roligt av!
 Takfönster som sagt, med ventilation. På morgonen kan det se ut så här. Det tog en stund att göra hål och monteringen är viktig, särskilt när det sitter på tak! Det var ett väldigt dammande av spån, ett väldigt oväsen under håltagningen, mycket skrot och skräp som drogs i trappan. Öppningarna till övriga rum på övervåningen var stängda, och tejpade. Det är bäst att städa eftersom och spån fylldes i säckar på direkten, men det blir ju ändå mycket som ryr "all over the place". Men en sån skillnad det blev, bara att se hålet i taket var ett riktigt lyft. Vi lejde in hantverkare för detta viktiga arbete. Tack !
 Man kan se svanarna som har kommit tillbaka då tranorna har flyttat. Rakt nedanför huset simmar de majestätiskt, till och från, under dagen.
 Utifrån ser det ut så här. Nu är det riktigt lyxigt, belysning ute, helt otroligt!
Väggen har fått lite ny färg, vi målar upp våra rester. Denna har yngsta dottern haft i sitt gamla rum. En ljust grå/blå färg. Skrivbordet är second hand från Pingstkyrkan. Hittades för några år sedan i ett tält, halva priset. Det är två stora hurtsar, och en jätteskiva ovanpå. Hurtsarna har ett lås på sidan, fungerar på alla lådorna som har skivor i trä för att göra fack, upp till tre i varje låda. Förut hade vi stora rum och plats för många möbler. Det är sämre med det nu. Skulle vi kapa av skivan och göra den smalare och kortare???  Vi ställde dit det som det var, och avvaktar, för det känns fel att börja kapa i det. Dessutom är skivan stor nog att lägga ut stora tygstycken på, och breda ut böcker, pennor och papper, eller varför inte ett pussel???? Nej, något kapande blir det inte, i vart fall inte nu.
Ena dörren har vi helt enkelt plockat bort, och ersatt med ett handtryckt draperi. Det sitter i mammas gamla mormorstång. Och hyllans lov fortsätter, mera hyllor åt Fale!
Vinsterna kommer, nu är mera ordning på Torpet!

5 kommentarer:

Cecilia sa...

Spännande med ett nytt fönster! Jag ligger just nu i min överslaf och funderar på hur mysigt det kunde vara med ett litet fönster, här, vid sängen...
Man behöver ett rejält bord, det ser fantastiskt ut och med dörren ersatt av draperi blir det väl ändå plats för det?
Igår gick jag en kvällspromenad och plötsligt for en stor flock tranor upp, som sotflingor virvlade de omkring innan de hittade form och riktning. Så nu passerar de oss.

frisky frog sa...

Smart OCH snyggt! Vad är huset klätt med, förutom eternit? Vi är nämligen på jagat efter ett mer underhållsfritt alternativ...

fale artut sa...

Då vet jag var de är, tranorna. De har gått här hela sommaren.

fale artut sa...

Frisky Frog, Tackar! Mera info om husets beklädnad i nästa inlägg!

AnJa sa...

Så smart att göra ett takfönster! Förstår att det blir ett fantastiskt lyft när det kommer in ljus.