tisdag 4 augusti 2015

Frusen Jordbrukspolitik, Den Svenska mjölken.

Nu är jag på krigsstigen. Något är fundamentalt FEL i den Svenska Matproduktionen, Den är inte Svensk! I vår bekantskapskrets finns ganska många bönder, de jobbar alla dagar i veckan, och stundvis nästan dygnet runt. Under de senaste åren har inkomsterna krympt, och utgifterna stigit. Varje dag de går på jobbet går dagen med förlust. Skulle du gå till jobbet med sådana förhållanden?
Jag betalar gärna mer för mjölken! Men jag vill ha SVENSK mjölk! Från djur i vårt fina Sverige, djur som har det bra, och MJÖLK kan vi producera! Bönderna blir motarbetade från många håll. Många tror att EU-stöden ger en rikt och pengastint leverne. Så är det inte, för de flesta. Det finns givetvis ett fåtal som har sin verksamhet på många ben, får EU-stöd för fina gårdar som de har som investering, inte ägnar sin dagliga gärning åt densamma, men ändå får in in pengar. Det är inte dem jag skriver om.
Det är sunt att få betalt för det man producerar. Bönderna får mindre för mjölken nu än för flera år sedan. Ändå har priserna på diesel och annat gått upp, och produktionen blir dyrare. Man kan tycka att butikskedjorna skulle vilja gynna de svenska bönderna, men de har mjölk som märks med egen logga, och den kommer inte alls från Sverige. Som grädden i plastbehållare, 36% fetthalt, för att den är "berikad" med kemikalier och innehåller mera vatten.
Jag läste precis att någon tyckte att det var så bra att det finns så väldigt mycket att välja på i våra svenska butiker. Vi kan stödja de österrikiska bönderna till exempel, och de tyska!
Men, jag ser ett stor Men.
Och ett ännu större Varför.
 Hur kommer det sig att det finns sådana tankar i vårt avlånga land? När vi har så få mjölkbönder, och så fin natur, perfekt för bra matproduktion. Varför månar vi inte mera om vår matkultur, och vår höga kvalitet? Känner vi ens igen kvalitet?
Om du vispar "kemikaliegrädde" så blir den liksom "bubblig", den blir inte så där mjuk och len, och krämig. Och dessutom är jag mera för REN mat, utan tillsatser. Det bästa vi kan göra för våra kroppar och vår miljö på ett enkelt sätt, är att undvika tillsatser. Det finns så mycket av den varan att vi får i oss för mycket allihopa, Det är min bestämda åsikt. Vår mat är det bränsle vi ger vår kropp. Det är viktigt!
I min värld skall det man kan producera nära, vara närproducerad. Jag ser inte alls någon mening med att vår mjölk, och grädde, skall åka till Tyskland för att de som bor där skall stödja den svenska bonden. Det tycket jag att vi skall göra själva. Av vilken anledning, i dessa klimatsmart-tider, skall vi skicka matvarorna runt, och fram och tillbaka. Jag antar att både Tyskland och Österrike befolkas av människor som äter grädde och mjölk, och därför kan stödja sina bönder. Som jag tycker att vi skall göra med våra.
Våra mjölkbönder orkar inte, på ett fåtal år har de minskat upprörande mycket i antal, och de är snart utrotningshotade. Glädjande är att de som är KRAV-godkända får en slant mer. Men jag tycker att alla behövs. Utan bönder som ger oss mjölk, ost och grädde är vi mycket mera sårbara, och vi blir beroende av andra för att stilla vår hunger. Det kan inte vara bra. Vet ni förresten att mer än hälften av all hårdost som vi äter är producerad i andra länder? Arla gör sina ostar i Danmark om jag inte minns fel, och det är säkert fler som har tillverkningen utomlands.
Som konsumenter har vi makt. Stora butiker fylls med ett överflöd av varor, själv tycker jag att det är svårt att hitta det svenska, och allt står med små, små bokstäver. Stora butiker med många varor måste också ge mera svinn.Jag gillar vår närbutik, det finns det mesta av det vi behöver, det går fort, och det är ganska mycket närproducerat och Ekologiskt. Jag gillar däremot inte alls de billiga, importerade, kvalitets-sänkta varor, med lockpris, på bästa kundplats, där alla går förbi och plockar, i tron att det är ett bra köp.
Om någon nu är kvar efter denna utläggning:
En sänkning på 9 öre/kilo mjölk låter kanske inte så mycket.
Men
en sänkning med 9 öre per kilo, och 35 kilo per ko, och 60 mjölkande kor
 ger en sänkning av inkomst på
18900 kronor per DAG!!
567 000 per MÅNAD
nästan 7 miljoner per ÅR
dessutom är traktorn sönder igen, slåttern väntar, banken vill ha sina pengar, skogen är slut och räkningen på diesel och kraftfoder kom igår..........
Djuren på bilden är köttdjur, Hereford
och vem vill INTE ha svensk kött?3 kommentarer:

KataM sa...

Jag kan bara hålla med - bra skrivet!

Cecilia sa...

Håller med!
I våras sprang jag bort till affären på en löjligt kort rast och ryckte åt mig (jo, jag betalade också!)en burk kvarg som lunch och blev bestört när läste på burken att mjölken kom från Polen. Mina i övrigt kloka arbetskamrater förstod inte varför jag blev så uppjagad.
När saker och ting lugnat ned sig kring mig ska jag göra som KataM, försöka odla själv lite mer av det jag stoppar i magen. Närprocuceradade mejeriprodukter blir det normalt sett.
Tittade förresten på en burk kvarg, senaste hälso eller bantartrenden och den jag tittade på var sötad med aspartam eller något sådant. Förbjöds inte det på 70-talet?
Suck...

frisky frog sa...

Jag håller med. Jag blir galen på alla utländska mjölkprodukter. Stöd svenska bönder och låt svenska mejeri vara svenska.
Nu har jag tur att ha Wapnö mejeri som närproducent och försöker uteslutande köpa deras produkter.
Mer svensk mjölk åt folket!