torsdag 13 augusti 2015

Skördetider och en ren Mjölk-protest

 En fjolårspotatis med romantiska förtecken, formad som ett hjärta! Våra potatisar från i fjol är fortfarande fasta och fina, men några små pilar börjar sticka fram. Det tackar vi för då vår potatisskörd för året blir betydligt mindre. Tranorna har minskat antalet buskar med 30 %, och dessutom är det väldigt sent, de har precis börjat blomma.
Zucchinin är också sen, och den gillar inte alls det fuktiga vädret och de kalla nätterna som vi har. Tre stycken är dock skördade, och nu kommer värmen så jag hoppas på fler. Tre olika sorter o olika färg och form.
I veckan gjorde jag något drastiskt i REN PROTEST. Jag läste att Arlas mjölkbönder har fått sin ersättning sänkt med 25% på ett år. Då kan man ju undra om Arlas VD har fått sänkt lön också?
Nej, han har fått löneförhöjning och har nu över 6 miljoner i årslön, och namnet klingar inte svenskt. Den förre VDn hade drygt  runt 4,5 miljoner, vilket jag tycker är mer än nog. Dagens Surströmming, går till Arla, som inte har med surströmming att göra egentligen, det är väldigt gott, jag har bara använt det "bokstavligt", .
Min protest bestod i att köpa lågpastöriserad mjölk från Skånemejerier, i vår lokala butik, och smör som inte sprätter och ger en vit sörja vid smältning, producerat i Finland.
Skånemejerier har HÖJT sin ersättning till sina leverantörer, det får bli Dagens Ros!
Det hjälper inte sade en köttprodecerande bonde, men vad har vi annars för möjligheter, och det kändes i var fall BRA.
Jag tycker att det är förvånansvärt TYST med tanke på att vi alla skall äta.
Ekologiska bönder klarar sig bättre, och det är positivt, men alla behövs!
Jag har dessutom skrivit en protest på Arlas hemsida, det går inte att gå här och gnälla för sig själv!
Tillägg:
På Expressens hemsida kan idag man läsa mera och jämföra ersättningen som bönderna fått för mjölken under en längre tid. Det är en bild på en Ko, och texten "SUR".

3 kommentarer:

MarieE sa...

Hej...längesedan sist! Men slinker in och kollar din blogg allt som oftast. Du gör mycket fint och skriver mycket klokt. Det gläder mig att ni trivs.
Har bytt bloggadress till www.knittermarie.blog.se

Bästa soliga fredagshälsningar
MarieE

fale artut sa...

Tackar! Solsken i mängd tillbaka!

AnJa sa...

Amen! Du är klok du Fale!