onsdag 16 september 2015

Mattväven nedklippt och så lite ULL

 Mattväven är nedklippt!
 Det börjar bli lite kallt att sitta på ladugårdsbotten, "opp-på-botten", som vi sade hemma. Sista dagarna var det tjocksockar och pulsvärmare PÅ. Lite klent med ljus också...... Det fick bli en laddningsbar arbetslampa fastsatt med spännband. Spännband, det skall man alltid ha tillgängligt!
När solen visar sig blir det tokvarmt, och flugorna vaknar till liv. Då är det tur att jag inte har flugfobi för det surrar och flyger överallt. Då hände vi upp en flugmördare på väggen. Det luktar brända...... när det fräste till och glödde i de (stackars) flugorna, som flugit för sista gången. Eftersom jag är sadistiskt lagd så myste jag till lite varje gång det fräste.....En dag glömde jag att stänga av den när jag var klar, då lyste det så fint och blått däruppe, väl synligt från vägen. Såg ut som en haschodling skulle jag tro.....
 En tjock rulle med mattor. Med olika inslag och tankar invävda.
 Det ena har fått fransar och går  i blått och lite brunt. Den hamnade i köket och är så trevlig att sätta fötterna på.
Den allra första mattan på varpen går i blått och lila, med vita inslag, och är vävd som uppvärmning.  Färgerna är dock mycket klarare än så här, Ursäkta bildkvaliteten! Jag har bara vävt en matta förut, och det var som sagt förra århundradet, för trettio år sedan. Hur gammal är man egentligen??????? Skall sluta räkna bakåt, risk för depression!!
Fler mattor kommer senare.
I ett inslag på nyheterna såg jag en fårägare som berättade att det är bara 10-15% av svensk ull som används.
Det låter dystert. Nyklippt ull måste tvättas för att kunna förvaras någon längre tid. Om man inte fryser den. I stället för att lagra stora säckar med klippt ull kan man använda den som marktäckare, göra lager med ull och jord i odlingslådorna, ha i botten på odlingslådorna, lägga som dekoration i planteringar, särskilt nu på hösten. Vårull är inte så rolig, i vart fall oftast inte hos Värmlandsfåren som har varit dräktiga, diat, och skräpat ner sig. Den ullen blir också tätare med mera underull. Den passar jättebra att använda i odlingarna, och det har jag gjort i flera år. Då är det bara bra med boss, smuts och tovor.
Visst låter det mycket roligare när jag säger att det används otroligt mycket mera svensk ull idag, mot för i början på 2000-talet. Det vet jag, för jag var med. Flera mindre spinnerier finns, det är lättare att få tag på svensk garn med svensk ull, som fler faktiskt också frågar efter, och fler frågar också  efter ull att spinna och tova.
Mera Mattor och Ull Åt Folket!


2 kommentarer:

Cecilia sa...

Fina mattor, det är verkligen de bästa mattor som finns. Jag har en liten smal matta vid sängen, den sista mamma vävde i varp som jag satte upp. Den är också fin att sätta fötterna på.
Du har så rätt, mer ull åt folket! Läste om ett försök att pressa ihop ull till isoleringsplattor, ungefär som gullfiber, undrar hur det gick?
Ull är ju mer iropet nu, men det är väl mest merino från andra sidan jordklotet....sportställ och även till små barn att ha under overallen. Det är i alla fall ett steg irätt riktning, tror jag.

fale artut sa...

I andra länder är det mera efterfrågan på ull av "ursprungliga" raser, och även ull för att spinna själv. Själv har jag isolerat ett hörn med egen ull, med utmärkt resultat. Snickarna var mycket imponerade. Låter spännande med isoleringsplattor av ull, det får vi hålla koll på.
Jag isolerar med tvättad ull i kartonger, fast lagret minskar ju förstås.....