onsdag 8 februari 2017

Tid, och en saknad Hans Rosling

 Jag såg en text där det uttrycktes att det skulle spara så mycket tid för småbarnsföräldrar att ge de små barnen helt vanlig mat utan att dra ner på saltmängden. Hans Rosling hade en fantastisk demonstration av den han tyckte var en av de bästa uppfinningarna, någonsin. Tvättmaskinen! Hur hans farmor och mamma fick så mycket tid över, att göra annat än att tvätta. Jag kommer att minnas Hans Rosling, inte bara för det, utanför att han hade förmågan att hitta kärnan.
Idag har vi tvättmaskin, och diskmaskin, färre barn, föräldrarna hjälps åt mera, mera halvfabrikat, och färdigmat. Ändå hinner inte föräldrar dra ner på salt i maten när de små barnen är små, och förmodligen känsligare för salt. Det vill säga om man skall tro det som står i texten.
 Jag kan inte allt om detta, men en sak vet jag.
Bröstmjölk hos människa, den är söt.
Fårmjölk, den är salt.
Om man tänker så kan det finnas en logisk tanke med att små barn inte skall ha så mycket salt. Färdig barnmat smakar ingenting, och jag tror inte att den alltid är så nyttig. Men om man lagar mat så är det faktiskt inte svårt att salta mindre, det är samma tid. Att salta lite extra på den mat man äter själv är inte svårt, och tar inte heller någon extra tid. De flesta äter för mycket. Hur många finns det inte som av ren slentrian saltar innan de ens har smakat på maten.
Jag tror inte att saltet är problemet. Jag tror inte att det är Tiden som är problemet heller. Tiden är den vi alltid har haft. Den ändrar sig inte. Det är vårt förhållningssätt som ändrar sig.
Jag tror att man kanske behöver sätta sig ner och fundera över vad man vill hinna, och vad som är viktigt just nu.
Det finns så många vänner på Facebook, men ingen hinner ringa till de som faktiskt inte har något sådant konto. Som faktiskt är ens vänner, eller släktingar. Man har träffar med sina kusiner, men kusinen 150 meter bort vet ingenting. Man har inte tid att ringa så att släktingar två mil bort hinner träffa besökande som bor på andra sidan Atlanten, och gör en snabbvisit.
Man kan inte plocka in en extra gäst för att det är så "spartatanskt". En gäst,som också är på snabbvisit och inte var med i planeringen. Men, man har tid att visa omvärlden en glättig sida, av det fina. Det behöver inte vara fel, men det finns ju så mycket mera. 
Det är en konstig tid vi lever i, inte människovänlig.
Jag saknar Hans Rosling, jag hoppas att han har inspirerat många. 

Jag gillar färg, och jag gillar att se på hus. Om man tittar på gamla torp och gårdar, och tror att inredningen skall passa med utsidan så bedrar man sig ofta.
Det är klart att folk gör som de vill! Men ibland så undrar jag.
Det här novembergrå som många säger att de vill fly från, åka bort från, varför vill man ha det i sitt badrum? Och dessutom betala för det?
Ah, det ligger i TIDEN, säger ni.........
Tiden är vår! Den blir vad vi gör den till! Låt oss ta tillbaka tiden.
Jag blev inte alls inspirerad av denna bild. 
Jo, det blev jag faktiskt, till att skriva!!
jag har döpt bilden till "November året runt"


 Ett kök som jag har sparat som inspiration! Jag älskar färgerna, formen, jag tror att det skulle bli väldigt god mat här.
Det är därför man har kök!
I en serie från England byggde ett par ett gigantiskt kök, med alla möjliga rymdinspirerade saker, och programledaren undrade om någon av dem lagade mat.
??????
Nej, vi köper mest hämtmat??????
Det finns visst Pengar i världen, och Tid, men vad gör vi med dem?
Detta är vår eminenta Jordkällare!
I veckan hittade vi de sista rödbetorna och den sista kålrabbin, lika fina som när de kom upp ur jorden. Helt utan el eller annan energi ligger de där, och väntar på att bli något gott.
Tack för er tid.

3 kommentarer:

Cecilia sa...

Ja, jag säger ja! Håller med om allt du skrev. Tid, det gäller att disponera den väl och göra rätt saker.
När vi ledtade stuga var vi inne i en del torp med torp-utsida och storstadshotell-insida. Konstigt.
På vår tomt ligger en överväxt stenhög som kan ha varit en matkällare. Hoppas på att få med mig maken i entusiasmen att gräva ut, bygga tak och sätta i dörr...Hur håller man mössen borta?

fale artut sa...

Enris, håller möss borta. Upphängt fungerar bra till morötter, och lådor som inte går att klättra på. Kommer de inte åt maten, då är de inte så intresserade. En liten råttfälla får komma till nytta en del år.

AnJa sa...

Jordkällare är underbara. Här har vi matkällare med nedgång från en lucka på köksgolvet. Fungerar alldeles utmärkt men är inte lika stämningsfullt!
Jag satt i går och njöt av flera av de framträdanden Rosling gjort under åren. En så fantastisk man. Världen har blivit en klok människa fattigare. Då är det tur att vi har dig! Njuter av dina tankar och insikter. Man förundras över hur mycket pengar det verkar finnas, men så mycket stress och så lite tid. Jag har hellre min tid. Köket på bilden inspirerar!