tisdag 24 oktober 2017

Agasamt, och en tur till växthuset

AGASAMT
Det är ett Jämtländskt uttryck.
Det är lite gruvsamt, kan man säga.
Radio Jämtland hade en omröstning vad gäller jamska och Agasamt vann,
Det är ett mycket brukbart och talande ord.
Jamskan har en del gemensamt med norskan, och det är ju inte så konstigt. Vi är ju grannar och har haft mycket med varandra att göra. Jamskan skiljer sig åt inom länet, som är stort. Jag är absolut ingen specialist, men gillar ju ord. Fast jag är född i Jämtland av jämtländska föräldrar så kunde jag ingen Jamska som barn, och på min skola hörde man ingen jamska alls.
Om man är duktig på jamska och pratar fort då är det inte lätt att hänga med.......

För att göra vintern mindre agasam, som jag tycker att den känns i år, så roar jag mig i växthuset så länge det går att få ner grepen. Jag har fyllt baljor med jord från krukorna ute, och en del krukor står kvar med jord i. Det skall användas till jordfabriker i plastbackar när det blir vår. Då har man något att se fram emot. Som höstlökarna som petas ner! Jag gräver ner Bokashi och hönskluttar i jorden som finns i de befintliga fasta bänkarna. Då blir det som ny jord förhoppningsvis. Till våren gräver jag runt och fyller på om det behövs. Lite sallad har jag grävt upp och planterat om i bänkarna i växthuset så vi har lite sallad fortfarande, lite mangold finns i landet, jordärtskockorna står kvar, och tomater finns kvar i pappkartongen. Färsk lök och vitlök finns också. Morötter och rödbetor finns, och potatis.Så hösten är också SKÖN!
I Jämtland har det snöat flera gånger, men inte hos oss. Här regnar det just nu.

3 kommentarer:

Viola_T sa...

Hej! Även i Västerbotten säger vi agasamt med samma betydelse.
Jag kan tycka det agasamt även att vintra upp odlingarna :-)

Cecilia sa...

Då tror jag att jag förstod ordet rätt från början. Det är roligt med ord och spännande med dialekter. Min borde vara bohuslänska men med en far från Stockholm och en mor från Göteborg blev det ingen enskild dialekt. Jag blir mest ett eko av den jag talar med, men har kanske med åren plockat upp göteborgskan.
Jag har inget växthus men har grejat med lådor och land, pysslat med höet från maden för nästa år ska potatisen täckodlas. Måste vara dunder att ha lite hönskluttar att berika med! Jo, det är fint att förbereda för våren!

KataM sa...

Agasamt, ett nytt ord för mig. Gillar ord, gillar dialekter och det är alltid roligt att lära sig något nytt.

Känner mig alltid kluven till höstarbetet i trädgården. Det är fint att tänka på nästa säsong, men samtidigt vill jag bli klar, så att jag kan få några månaders odlingsvila och hinna med lite med inomhusarbete.