torsdag 21 juni 2018

Ved och Växhus

En blå lina går från ett träd till ett annat. Björken skall fällas och får inte åka åt fel håll.

 En stund senare ligger den på marken,
 och nu ligger den i kabbform och väntar på klyvning.
 Från växthuset hade jag denna utsikt i förrgår när jag knöt och knöt och tjuvade tomater. Nu är de i princip klara just här, så idag är det mycket tystare och lugnare.
 Det är en del pyssel, många av tomaterna behöver stöd, och även bönorna. I våras hade jag en plan, busktomaterna fick stå mot väggen till höger i bild, för att få in mera ljus därifrån.
 Häråt står nämligen bönor och fler tomater, paprika och chili. Så här från stegen ser man att det är rätt fullt. I lådorna ryms mycket jord, det är kompost, bokashi och gammal jord som blandats innan jag satte ut dem, jag har inte gödslar något extra. Om det blir gräsklipp så är det fint att lägga på om man vill. Det håller fukten också.
 Jag har använt virkgarn att knyta med, men det är lite mjukt och töjbart om man jämför med mattvarp eller fiskegarn. När det blir riktigt varmt brukar jag ta bort en del av plasten, men än har det inte behövts. Taket är kanalplast som har många lager för att vara starkt , det tar också bort det allra starkaste ljuset så skuggning behövs inte.
 Några tomater har stora gula blommor.
 Bönorna är på G, vi har lite för blåsigt och kyligt för att de skall trivas ute. Bondbönor går dock kanonbra.
Speglar har vi satt upp för att reflektera ljuset och få mera ljus på enkelt sätt. Väggen är återbrukad ytterpanel från ett av våra hus.
 Chilin och paprikorna också på G.
 En del har verkligen växtkraft!
En hel del tomater att vänta på. Sub Arctic Plenty tror jag att detta är.

1 kommentar:

AnJa sa...

Så imponerad av ditt växthus! I år har jag satt även några olika sorter vanliga tomater. Hittills bara provat busktomater som mest blev buske och väldigt små gröna tomater. Tyvärr är jag ju glömsk så det har bara tjuvats ett par gånger. Nu når de snart upp till taket. Ska halshuggas enligt Farbror Grön efter 4:e blomklasen. Får ut och räkna så fort jag får tid.