söndag 3 juni 2018

"Grannens", fast det är nu vårt

 Det ledsna huset hade en familj på nedervåningen, och en på övervåningen. Hur det var med barn vet vi inte. Fram till 1970-talet bodde det människor i huset i vart fall på sommaren. Damen som hade det då sov på övervåningen som hon tyckte kändes säkrare. Halva huset har källare under, och där kommer det in vatten på våren, och har gjort hela tiden vad vi förstår. Berget finns ovanför och det är mycket vatten som skall ned i älven. Köpare i flera led finns efteråt, några har avverkat skogen som fanns på fastigheten, den delades också innan nästa köpare tog vid. Fastigheten är nu på 2,8 ha.
Intill huset finns en ladugård, som har haft en vedbod intill, och där har ägaren innan oss börjat renovera. Den byggnaden står med ena gaveln mot vägen och andra gaveln mot älven. Huset har långsidan mot vägen.
På övervåningen finns ett stort rum och ett mindre.
Det är snart klart, fattas lite el, element och lite lister. Och fönstren skall målas och så skall den gamla linoljan som de är oljade med tas bort från glaset. Tips? Den är seg och väldigt besvärlig.
Undervåningen har en ladugårdsdel som är häråt i bild, med större fönster ner mot älven.
Den delen är timrad med virket har tagit en del stryk fläckvis.

Där är det mycket att göra, ny panel är satt på utsidan och en gjuten kant runt hela byggnaden är gjort. Golv är gjutna i den bortre delen, dusch/toa/tvätt är påbörjat, och ett rum där vattentillbehör skall vara. El är delvis dragen, "garageportarna" är oisolerade, och som sagt så krävs det en del tanke och arbete.

1 kommentar:

Cecilia sa...

Det där är fascinerande, att veta litet om de som bott i huset, lite hur livet levts!
Jag vet inget om linolja men tänkte att det kanske hjälper att värma försiktigt med varmluftpistol?