En ganska sladdrig röra av stickat material, som sytts ihop och skall tovas. Man kan kika på beskrivningen " Sister´s Easy Felted Box Project" som finns på nätet. Jag har gjort lite annorlunda men principen är densamma. Man stickar sig ett kors. Först på längden, och så plockar man upp maskor på sidorna mitt på stycket i båda sidor. Jag stickade in två handtag men man kan ju göra fler om man vill, eller vara utan. Tovbrädan är gjord av en lokal snickar i Östra Jämtland på 80-talet och är av balsaträ. Gulsåpa och varmt vatten, jag har läst att rapssåpa är mindre uttorkande men det har jag inte provat än. Till värmlandsull behövs inte så mycket knådning, man skall använda obehandlat ullgarn till tovning, inte superwash. Blandgarn kan få annorlunda effekter och då får man ju kanske inte ett önskat resultat.
Jag tovar nästan alltid för hand, då har man bäst koll. Denna ull släppte också ut en del grova strån så hela alltet blev helt ludet, aphänder fick jag! När jag vill tova på ett speciellt ställe så tar jag båda händerna med det stickade emellan och gnuggar med cirkulerande rörelser och flata händer. Om man tovar i maskin är det bra att ha något större stycke tyg med, jeans eller så. Så länge det tovade är fuktigt kan man dra ut det och forma lite mera.
Så här såg det ut innan jag sydde ihop hörnen. Stygnen behöver inte vara snygga, man kan virka ihop delarna också. Det grå blev väldigt fint tyckte jag, så ena sidan på boxen fick vara grå, förutom botten. 140 gram garn gick det år av mitt tvåtrådiga tott- och Containergarn.
När ullen först blir blöt blir det verkligen sladdrigt! Här kan man se lite färgskiftningar, det var svårt att fota.
Nästan som persianpäls, heter det så? Småknollrig och mysig. Lilla hålet är handtaget och stickas som ett knapphål, här över 8 maskor. Jag använde stickor nr 7, 24 maskor brett är det långa stycket. Jag har använt rätstickning som ger en knollrigare effekt.
Mera att läsa finns till exempel här. Ull som tovas ospunnen blir mera kompakt och får en slätare yta. Tova är roligt och man hittar nya möjligheter hela tiden.
Jag skrev om Märta-Stinas ull någonstans och fick till att hon hade ull "som reder sig själv". Det är helt enkelt ull som är lätt att dela, tesa, och därför är väldigt lätt att spinna från tott, okardad. Tottspunnet gan av sådan ull blir nästan lika jämnt som kardad ull, om man inte spinner supertunt.Det är säkert någon form av jamska eftersom jag är från Jämtland, dock vet jag inte om det är ett uttryck som finns. Jag kanske har SKAPAT det, bara sådär, bara för att det behövdes! Tova stickat, jag tror att det tovar mest på bredden, men det kan också bero på stickor och garn förstås.
6 kommentarer:
Vad snyggt det blev!
Otroligt fin, vacker färg och struktur!
Bra tips hela vägen. Har tidigare bara slängt in det jag ska tova ensamt i maskinen - men det är klart att det blir bättre bearbetning om det ligger fler grejer i maskinen - blir jeanseb eller var det är man tvättar med inte väldigt ulliga? Ska bli väldigt kul att filta något större i maskinen - innan har det varit tofflor och vantar...
Vilken fin korg - en sådan åker direkt upp på "vill-göra-listan". Korgar kan man ju aldrig få för många av :)
Vanligvis blir inte sakerna ulliga, Märta-Stinas ull och annat som man tror kan ulla av sig är ju inte fel att stoppa i en tvättpåse! Jeans eller likande är nog det bästa att tvätta med, inga ömtåligare saker!
Vad duktig du är, o fin blev den oxå.lena
Skicka en kommentar