fredag 15 februari 2013

Fales matupprop: Solskens-morgon och en dam i nöd

 TACK för era kommenatarer! Stort TACK! Jag tar dem till mig, och det kommer en utlottning snart. Nu måste jag bara få ordning på orden först. Dagarna blir längre, helt otroligt! Ljuset kommer, orden kommer, och en spinnrock ville absolut följa med hem igår efter besöket på Länsstyrelsen. Det är damen i nöd! Hon heter Margit, hon är skönt grön, liten och kompakt. Ungefär som sin nya matte. Hon stod på en Loppis bara sådaär, och liksom tittade på mig. Nu är hon tvättad och har fått ett drivband, för det fanns inte, och så har hon fått rullen putsad. Lätt som en fjäder, och tyst går hon. Gäller bara att hitta den rätta tekniken för en äldre, fin dam, som Margit.
 Jag läste en insändare idag i en tidning, Köttskandalen hade fått förstora proportioner.Det tycker inte jag. Jag tycker verkligen att det är skandalöst att hantera mat på detta sätt, det är nästan kriminellt. Jag menar inte att Rumänerna på något sätt har gjort fel, de har hästar för sin inkomst och det är inget fel i det. Det går helt säkert att göra fantastiska mat av hästkött. Men varför vill man överhuvud taget ha sådan hopkoksvaror i Svenska butiker, har vi bett Findus om det?  Idag har jag har jag haft många ord i huvudet, och jag är nästan klar med ett inlägg i matdebatten, så heja Handarbetskorgen, här kommer vi, Tanterna!

Så här är min början just nu: Det är livsviktigt med mat. Mat, det är kroppens bränsle. I fordon som bilar, MC, och skotrar verkar det vara otroligt viktigt vad det är för bränsle. Men kan det vara viktigare än bränslet till oss själva, våra barn, våra gamla eller sjuka?

Nu får ni ursäkta, det kommer säkert att bli massor av ord om mat i bloggen. Det som oroar mig mest är det att många känner sig så maktlösa. Många av oss har också dåligt samvete. Dåligt samvete är en USEL krydda! Vi gör alla mindre bra och helt usla saker och val. Det är bara att försöka igen och förhoppningsvis så blir lite av det vi gör rätt!
Man kan till exempel tala med sin handlare, Vi har en superfin butik helt nära. Eftersom vi inte ofta köper kött i butiken så frågade jag om de brukar ha de billigare bitarna i köttdisken, som högrev och grytbitar. Det brukar de ha, fick jag till svar, och det är bra. Billigare och drygt om man kan använda det, till grytor med rik och mustig smak. Fint kött, svenskt kött, lokalproducerat kött, har de i vår butik, och många lokalproducerade varor. Jag har faktiskt berömt butikens chef för detta. Man kan också använda kött med röda markeringar, kort datum, det brukar ofta vara riktigt, riktigt bra, och mycket billigare. Dåligt kött luktar pyton så man kan inte ta fel, dessutom ändrar det färg. Hellre det än att det slängs! Förstå så mycket mat det kastas, det är rent otroligt! Varför inte frysa Svenskt kött, före försäljning, som man ju gör med kött från andra länder? Satsa på fin köttfärs, högst 10% fetthalt, och ha i frysdiskarna, till ett vettigt pris, i platta paket som går fort att tina, och UTAN den förgrömmade plastplattan under. Så mycket mindre spill, så mycket mindre sopor!
Så lessnar ni, hoppa över Fales blogg........
Nypon, i form av passerat mos, med socker. Infruset i iskubslådan, för soliga mornar som den i morse. Så häller man varmt vatten över när det har tinat lite, och tar en liten sked honung. Det är Solsken i mugg! Nyponen är plockade vid en strandkant, där de lyckades mogna sent omsider. Här hemma frös de innan de var klara. Idag har det kommit två fina lamm. En vit liten gosse och en brun flicka med vitt på huvudet. Värmlandsfårens lamm är inte kladdiga, förutom fosterhinnorna som är som lite segt slem, de är inte gula som andra vita fårs lamm. Om lammen har tjocka hinnor skall man kolla om deras far hade det, det kan vara ärftligt och ökar risken för dödsfall hos lammen. Inte så bra med andra ord. Det är mycket vunnet med att ha koll på sina djur!

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Ja, heja Tanterna! (Jag började kalla mig för Tant vid 25 men nu tycker jag nog att jag med ålderns rätt får vara en, och det är ett ansvar att vara en bra tant!)
Bra start på din artikel, det är liksom kärnpunkten!

På Coop här i Skara säljer de ibland "Ojämna skivor", det är spill från delikatessen som de vakuumförpackar och säljer, utmärkt initiativ. Korvändar och trasiga skivor, sådant som annars slängs.
Jag har tänkt mycket på det här med maten sedan jag läste ditt första inlägg. Tror att ett annat problem som puttar på matfusket är alla olika dieter som liksom förvandlar hederlig mat till "fällor". Bröd och potatis till exempel. Jag kan inte tro att människokroppen på sikt mår bra av att man äter kött, ost och majonäs...bara.
Och så vill alla äta spännande, lyxig mat alla dagar i veckan men det ska gå fort att laga till och vara billigt, den ekvationen går inte ihop!!!
Jag tänker också på min priviligierade uppväxt med enbart hemlagad mat och hemkokt saft och sylt.
Fin dam i nöd, såg en annons där en spinnrock såldes med argumentet att hjulet passar bra att låta en slingerväxt slingra igenom...det var nog ytterligare en dam i nöd!

fale artut sa...

Spinnrockshjul blir finfina detaljer, man kan göra om dem till garnhängare och annat. Även andra användbara detaljer hittas på en obrukbar spinnrock. Heja Tanterna!
Och, du har så rätt. Sunt förnuft och lyssna på kroppen, den vet bäst!