onsdag 20 februari 2013

Gotland

 Helt fantastiskt är det, med ULL! Det roligaste av allt är att man får så trevliga kontakter på köpet. Ni vet, såna där kontakter som KÄNNS. En morgon var vi på språng och skulle iväg för att uträtta ett flertal tidsödande ärenden. Då ringde telefonen och det var ett helt främmande nummer, men mannen svarade och så räckte han luren till mig. I andra änden var det någon som talade GOTLÄNDSKA! En fantastisk dam, på 85 år, som hade fått ett smakprov av våra fårs ull av en bekant. I vart fall så har hon spunnit länge, sedan 70-talet förra århundradet, och hon berättade att när hon skulle lära sig att spinna tyckte hon att det var lite onödigt att karda den fina ullen, lika bra att spinna direkt! Det sågs inte med så blida ögon, men när de andra fick se garnet, sade hon, då dög det minsann! Hon spinnet på "tott", men det kan man göra på olika sätt har det visat sig. Tänk så mycket man får lära sig! Men, sa hon, jag har aldrig sett sådan ull, som den ni har, Vad är det för ras? Så nu har jag skickat lite färg och ullprover, till en fantastisk dam, som har tagit upp spinnandet igen, efter att ha slutat. Jag tycker att det låter fantastiskt att spinna vid 85, för jag har så mycket ospunnet! I ett brev kom det igår små prover på hennes teknik, och ull från Gotland. Så exotiskt och så häftigt!
 När jag talade med henne på kvällen då hon ringde upp igen, eftersom vi ju skulle iväg första gången, frågade jag lite om hennes teknik. Nu är jag ju en glad amatör, men spinna från tott för mig, betyder egentligen bara att man spinner ullen okardad. Jag har gjort det med lång tackull förut, från klippänden, och det blir lite som kardgarn, slätt och tunt, med just den ullen. Nu tar hon ullen från sidan, och vill gärna ha ett ojämnt garn, med lite lockar kvar. Som en liten päls blir det stickat. Jag hade garn av kardade flor på rullen, som syns ovan.
 Vår ungtacka "Malena Ernman" har en rolig ull: lång, grå botten med mörka toppar. Så här lång ull vill gärna bli slät och jämn då fibrerna är så långa.
 Vi kör på lite sånt på rullen också.....
 Så hittade jag lite färgade lockar,
som också ville vara med och leka. Kan hända att man ser att det är lite lurvigare på den gula, grå och gröna. Det syns nog mera när det är tvättat. Jag skall göra mera med kortare lockar och då kan man se de solblekta topparna göra roliga effekter på garnet.
Spinnrocken heter Lendrum och kommer från Canada.

7 kommentarer:

Mia sa...

Vänskap känner ingen gränser eller ålder. Så fin historia och ull :)

Cecilia sa...

Så roligt med en sådan kontakt! Och om du tycker att du har mycket ospunnet, tänk då hur det är för mig som började så nyss!

Anonym sa...

Ja internet och bloggar skapar komtakter!
Miastickar

AnJa sa...

Så trevligt! Och förhoppningsfullt. Då har vi många år på oss :-D.

fale artut sa...

Jag tycker ibland att jag skulle ha börjat spinna för evigheter sedan... Eftersom jag tydligt har det i generna. Å andra sidan så har var sak sin tid, och det var väl helt enkelt läge just då. Livet är som en rörelse i cirkel, saker kommer och går, och mycket hänger liksom ihop... Undrar om jag inte ska bli filosof när jag blir stor.....
Cecilia, vi får helt enkelt spinna på!

fale artut sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
metamorphosis sa...

Klart du ska bli filosof! :)

Så roligt med nya kontakter så där! Gemensamma intressen binder samman väl! <3