lördag 9 februari 2013

Färgprover!

 Jag fick ett mail häromdagen, och frågan, vilka färger har fåren? Eller ullen, det är många som är intresserade av ull i landet Sverige! Roligt, roligt! Jag var inne på att skaffa alpackor förr i världen, men så blev vi med Värmlandsfår. Värmlandsfåren är väldigt lika alpackor för att vara får. Det är dels alla färgerna, men också de uttrycksfulla och personliga ansiktena, och de långa halsarna och benen. När man tvättar ullen blir man lika häpen varje gång! Den kan vara vit utanpå, men nästan aprikos inuti, och de förstår man att om man spinner garn blir det en ovanlig färg på det garnet. Det grå skiftar från vitt till grått på samma tacka, och kanske en aning solblekt rostbrunt.
 Den bruna ungtackan i mitten är så väldigt lik ett rådjur, inte bara i färgen, utan hur hon rör sig. Graciös och smidig, vacker som en dag. Naturligtvis har hon en vitt tofs på svansen!
 Lill-Värsta har snö i hela ansiktet och hon är en av våra äldsta, hon är 8 år gammal. Fantastisk dam!
 Ganska så olika i färgerna är dessa två töser. Den till vänster hade vita kinder när hon föddes, och kallas därför Vitkind, men de går numera i brunt. Ullen går åt beige och ligger på tork. Den högra kallas för Silver och hennes ull ligger också på tork , och frestas, den är lika silvrig som hennes namn.
Många färger och nyanser från samma fårras. Man kan inte vara missnöjd med paletten om man gillar ull!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka fina får du har! Jag såg det vackra "rådjuret" på en gång :) Lycka till med spinnandet!

AnJa sa...

Någon gång ska vi ta en omväg när vi åker neröver och komma och titta på dina vackra får (och dig) i verkligheten. Det vore så roligt!

ela sa...

Vilka vackra får .......konstigt att garnet och kardfloret blir så vackert

Sunna sa...

så härligt att läsa dina beskrivningar om dina vänner, det märks du behandlar dom med kärlek