söndag 17 januari 2016

Sånt som värmer i Huvvaland

 Lilla R skall icke frysa har Faster M och Farmor bestämt. Faster M hade ett påslakan med fint motiv, och Farmor hade lite tyg, och en mjuk-gul fleecepläd som Faster M hade inköpt för länge sedan. Det blev en rar filt att värma sig med i den envisa kylan som råder i Huvvaland, alltså Jämtland.
Värmer gör också vävstolen, för varm blir man när man dunkar och slår, och luddet måste väl isolera lite också...... Det här är mattan Mildred, efter den förra ägarinnan. Av henne lärde jag mig hur man gör två inslag på ett fint sätt. Man drar igenom ett inslag så att trasan hänger ut på båda sidor, så slår man ihop som vanligt, viker in den ena mot mitten, slår till lite, tar den andra och låter dem mötas omlott, klipper ändarna på snedden och slår till ordentligt. Klart! Så fint och bra. Tack Mildred, som lär ut saker från sin himmel. Det gick till på detta viset, Mattan var påbörjad i vävstolen, ungefär trettio cm. Så orkade hon inte mera. Jag repade upp hennes väv, och slog in trasorna precis likadant. Trasorna som hon klippt följde med så det var bara att fortsätta mattan ut. Tack Mildred! På Torpet är det trevligt med trasmattor. Och vem kunde tro att jag skulle väva igen?! Fantastiskt.

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Här är också kallt nu, men ni har det nog kallare ändå!
Det var listigt med trasränderna! Säkert betydligt mer hållbart också än andra alternativ. Undrar om hon tänkt ut det själv eller om det är gammal teknik? Fin matta blev det!

AnJa sa...

Den där filten skulle jag gärna ha häruppe åxå! Efter några inte fullt så kalla dagar är det tydligen dax för mer kyla igen. Suck! Men visst är det härligt när livet bjuder på fina överraskningar som att återuppta vävningen och ha hjälp från ovan dessutom :-). Kram!