onsdag 27 januari 2016

SurTantens återkomst

 Telefonen ringde, en vante i Stockholm är borttappad! Katastrofläge! Kan jag göra en  ny, eller ännu hellre två? På lagret fanns ett kit för tovade vantar från Vinterverkstaden. Jag gjorde om beskrivningen lite, stickor 4,5. Snälla, snälla stickor för övrigt.
Fort gick det, började på fredag, tovad ihop dem lite, eller valkade, för hand på lördag, postade på söndag.
 SurTanten lever! Igår hörde jag på TVs nyheter att det går så mycket energi till att göra tyget till tygkassarna som man packar sina inköp i, så i princip var det bättre med plastkassar, eller papp. MEN, man har väl tyg på lagret, eller hittar någon som gör sydda påsar av ÅTERBRUKADE tyger. Varför säger man inte det? Det är en försvinnande liten del plast som återvinns, och den gör stor skada i naturen. Ibland saknar jag helhetstänket i miljöfrågorna. Mina påsar har några år på nacken, de används till att bära allt möjligt, inte bara mat. De är tvättade med annan tvätt, och håller hur bra som helst! Återbrukade tyger, som hamnar i komposten eller blir mattrasor, när den dagen kommer.

5 kommentarer:

KataM sa...

Heja Surtanten!:-)

Anonym sa...

Heja Surtanten!
Självklart får blekta gardiner mm göra ny tjänst som tygkassar och de håller för användning jättelänge och naturligtvis för tvätt också.
Nu är det väl möjligt att återvinna tyg och göra nytt tyg - går dock säkert åt en hel del energi till det - tidigare eldades allt kasserat tyg upp, men det måste vara bättre att använda tyget som tygkassar ett tag till och slippa onödiga plastkassar mm.
Som fröken försöker jag omvända mina elever och alla får sy en miljökasse - visserligen av ny ekologisk bomull men jag pratar också om att det bästa är att använda något redan kasserat tyg.
Hälsningar Fröken Slöjd

fale artut sa...

Hellre sy en kasse av nytt ekologiskt tyg än att sy upp byxor av nytt tyg och behandla dem så att de blir trasor......... Det är bra att stödja ekologisk odling, och att uppmuntra till skapande och hållbarhet. Heja !

Cecilia sa...

Så tröttsamt att perspektiven är så korta!

AnJa sa...

Fler Surtanter åt folket! Heja Fale! Och dessa jeans som ska se ut som om dom är använda tio år när de är nya. Folk är helt tokiga. Trevlig helg.