onsdag 13 januari 2016

Ull vare här!

 När det är kallt och snöig finns det inget så varmt och gosigt som ull. I gammeldags Lovikka-garn har jag stickat vantar, och detta är första paret av tre. Lovikka-garn är inte vad det har varit, och det har att göra med att det görs av helt annan ull, och inte av fyra till fem trådar som tvinnas ihop. Jag skulle försöka får tag på Lovikka med svensk ull om jag skulle köpa nyare garn, och det är kanske inte så lätt. Ull är så spännande när man börjar utforska den, och särskilt om man får leva mitt uppi den, som jag har gjort i många år. Samma sorts får får olika ull beroende på väder och vind, förutom att det är olika hos olika individer, och raser. Svensk ull är dessutom anpassad för klimatet, får är så praktisk utformade.
Våra kära Värmlandsfår kan få gigantiska fällar vid goda förhållanden som ger bra bete och utfodring, annorlunda blir det regniga och sena somrar, med tunnare, och för all del mjukare, ull. I lovikkagarn är det bra med lite krusiga fibrer av olika längd som ger "kropp" till garnet som blir varmare och fylligare, så att de går att slita på. Helt släta, långa, okrusiga fibrer gör ett garn som blir väldigt jämt och mjukt, men utan kropp och fyllighet. Det blir också mycket svagare, och tar man bara två trådar som knappt är någon snodd alls i blir det knappt garn, nästan förgarn. Den ull som inte är hårt behandlad har sina naturliga kvaliteter kvar, och blir burrigare när det är fuktigt, enkelt uttryckt.

För länge sedan fanns garnet Peer Gynt, det var mammas favoritgarn, från Norge. Jag hittade en vante i mitt lager i detsamma som jag stickat för en sådär 25 år sedan, men det blev bara en. Lite garn fanns kvar, men det blå var inte riktigt samma färg. Ah, då kan man ju lättare skilja på höger och vänster!
Det blev en vante till, och det blir bra till yngsta barnbarnet.
Långa muddar som man kan få fast under overallen.
Här är det nu snörik och aningen för kallt, på fel sida om 20 graders-strecket. Isen kryper upp på fönstren här på torpet. På trasmattorna kan man gå utan att bli kall om tassarna, och tofflorna är på, liksom en go stickad tröja. Mera ved åt folket! 

7 kommentarer:

frisky frog sa...

Åh vad fina lovikkavantarna blev. Finns det något bättre?
Jag är kär i din header! Påminner mig om minus 25-gradersdagar i mitt föräldrahem. Vinter på västkusten suger. =(

fale artut sa...

Tackar! Vackert är det, och ullen behövs......

Elisabet Sandberg sa...

Jättefina vantar! Ullcentrum på Öland har lovikka av svensk ull. Trevlig webshop, snabba leveranser och bra priser, tycker jag. Handlar det mesta i garnväg därifrån.
Tack för en fin blogg!
Hälsningar Elisabet

fale artut sa...

Kikade på det nyss, tack för tips och kommentar!

AnJa sa...

Här har kylan släppt sitt grepp, för nu i alla fall. Bara 10 minus. Rena blian! Ja ull är verkligen ett fantastiskt material på alla sätt. Måste vara kul att ha jobbat med det så mycket och kunna så mycket om det!

fale artut sa...

Minus 30 och ved inburen, stickning på G, och mera ull-projekt väntar. Ull inspirerar särskilt när det är kallt.

Anonym sa...

Peer Gynt finns fortfarande!Det är mitt favoritgarn också. Förr var det "möllesikkert" det låter lite smågiftigt, jag vet inte hur det är med det nu./Eva