onsdag 24 februari 2016

Konsten att läsa och olika språk

 Jag tycker att jag är rätt bra på att läsa. Jag ser "stort", inte bokstav för bokstav. Det kan ha sina sidor har jag märkt. Det kan bli helt galet. Det var ett inslag på nyheterna om den nya "Apparna" som mäter och räknar så att fler än vi skall veta vad vi gör och hur vi mår. Så visades det NAMN på några av dem. Jag tänkte som vanligt inte längre än näsan räcker, och kom inte alls ihåg att det naturligtvis inte har några Svenska namn. Jag läste Svenska, och fick till något så fräckt att jag inte kan skriva det utan omsvep. Mannen, som läser som vanligt folk, och har lite mera kontroll, han läste naturligtvis rätt på första försöket. Han förstod inte alls hur jag kunde få till det så tokigt. Har jag aldrig läst Engelska, undrade han, kan jag bara lite norska, och hjälplig Jamska, förutom lite Svenska?
Så, vad stod det?
Det var bara ett ord. RUNKEEPER
Och då är väl tanken, förklarade mannen, så att jag förstod, att det skulle ha med steg  och motion att göra, på engelska. I min hjärna var det kaos, för mitt ord, det passade inte alls in i sammanhanget. Jag är ganska pryd, och har inte så värst snuskig fantasi heller. Jag vet inte hur det gick till!
Om man delar in ordet som vanligt folk,  så blir det då Run och Keeper. Naturligtvis.
Men inte jag. och jag tänker på hur min mamma skulle ha skrattat. Själv kunde jag inte heller låta bli att skratta flera gånger i går kväll, och det är ganska nära nu också.
Förlåt mig. Det passar sig inte alls. Egentligen.
Jag delade alltså in ordet fel. Jag skall nog kanske inte alls skriva och hålla på med ord.
Ja. Nu kommer det.
Tänk två ord. Första ordet är de 6 (haha) första bokstäverna, och så PER på slutet. Får ni till det lika tokigt som jag?
Bilderna är såna jag har sparat som inspiration. Skorna är Jämtländska träskor, de är så vackra så man blir allt lite glad, fast man kan vara så dum.

5 kommentarer:

Lillemor sa...

Fniss!

KataM sa...

En freudiansk felläsning med andra ord. Sån't är jag rätt bra på själv. ;-)

MrsUniversum sa...

Haha, engelskan dribblar till det ordentligt ibland...

Stickorren sa...

Underbart.
Använder runkeeper själv men har inte funderat på någon annan betydelse. :-))

Cecilia sa...

Jag leker mycket med ord ch delar upp och vänder och vrider, men den där varienten har jag inte kommit på! Tack för dagens första skratt!