torsdag 24 mars 2016

Henrietta: Mot Blåkulla

 Glad Påsk på er!
 Här står Henrietta och solar sig efter 5 dagar snöfall. Eftersom vädret är lynnigt och nätterna kalla fick det bli byxor i år. Halsduk och mössa är ett måste, liksom kaffepannan. I skorna ryms det flera par tjocksockar eftersom fartvinden KYLER något okristligt om småtårna.
 Jag fann en ställning av trä på ladugårdsbotten. Den såg användbar ut. Mannen var inte lika entusiastisk, soptippen hade öppet och släpet var framdraget. Nej, mackapären räddades i sista stund och fick stå i växthuset. GÖMD. Nu hittade jag också en boll utan luft däruppe, och tänkte på min fina ställning. Man klipper ett hål och trär på den på den uppstickande pinnen, så har man ett litet huvud! Mager och skranglig blir hon, man måste fylla upp henne med något! Trär på en plastpåse, och det var faktisk Mannens idé, han är ganska påhittig och kan ändra sig om han blir överbevisad. i påsen finns gamla handdukar och vantar. Vantarna av ull är lättare än bomullshanddukar och påsen skall ju hålla ett tag. Visst ser man vad som är på gång?
Axlarna fylldes också ut med badlakan. På bollen en gammal mössa av mohair, i resårstickning, så blåser den inte bort. En gul skjorta som yngste sonen hade när han dansade, för tjugo år sedan, Sedan har hans lilla mor använt den, därav de röda fläckarna.....Förklädet har någon av barnen sytt på slöjden, och det använder jag så det är bara utlånat i dessa fest-tider. Så fick hon mina gamla byxor av arbetarmodell, med en lätt fyllning för rumpan, skärp som mannen har donerat, och min brors gamla skor som är fyndade på överskottsbutiken och väger ett halvt ton. Flätorna är gjorda av mattvarpen som har blivit över när väven är nedklippt. Kvasten med stort K är av två delar:ett skaft från ladugårdsbotten, och kvasten har en dam som bott i huset gjort för länge sedan. Det sattes ihop med spännband. halsduken är av värmande ull och den har min pappa haft.Kaffepannan är av en lite udda modell, kommer nog utrikes ifrån. Mässing med dekor. Från ett fint ställe i Västra Jämtland.
Henrietta heter hon. Efter ett snällt fruntimmer som bodde en bit härifrån och har starka band till vårt Torp. Ha en skön Påsk!

4 kommentarer:

AnJa sa...

Vilken tur att Henrietta fick vara påskkärring hos bästa Fale och hennes Gubbe! Du är makalös i din fantasi! Det var de mest hiskeliga skor jag sett på en dam :-). Stor påskkram på er!

fale artut sa...

Så kan det gå, bästa AnJa, när man är mer Praktisk än Flärdig.... Varmt skall det vara om man skall stå ute hela påsken. Sen får hon finare skor, skall tänka på det!

Lillemor sa...

Vilken rolig grej att göra!

Lappeklipp sa...

Ja men en sådan påskbrutta ni har där med formerna i skick :o)
Vilken fantastisk idé och vilka fyndiga lösningar, mitt i prick!!!!!