söndag 23 oktober 2016

Fanns lite till......

 Det blev en lite bukett av ringblommor, och det vinröda är Bondbönorna som gärna vill vara med ett tag till. Tomaterna mognar eftersom och färgerna piggar verkligen upp när det är oktobergrått.
 Skotten av bondbönorna är goda att äta kokta, men nu fick de följa med i ört/grönsakssaltet, det sista för säsongen. Asiatiska blad som fortfarande är fina, lite gräslök, lite vitlök av klyftor som satts under sensommaren, några purjolökar som jag glömt att jag hade satt, lite persilja, timjan och oregano, några blad av libbsticka och det sista av salvian. Dessutom lite färsk ingefära och två chili som faktiskt är köpta. Några matskedar havssalt får avsluta härligheten, som blandas och hackas i matberedaren. Ligger på tork på smörpapper i en form av rostfritt. Man får röra lite nu och då så torkar det rätt fort.
Fönstren är putsade, och jag har virkat tätningsremsor av handspunnet ullgarn, av egen ull, som har satts som tätning längst i fönstren, i stället för de av plast/gummi. Vi fick varuprov på tätning av både lin och ull, det verkar vara min stil, men jag kom ju på att jag har både virknål och garn av olika sorter, så vi gjorde ett försök. Får se hur det fingerar. Anledning är att det blir så mycket fukt längst ner på fönstren när det blir kallt, och det är inte bra för varken fönster eller människor. gamla fönster är ju gjorda med tanke på självdrag och jag har läst att det kan bli för tätt med modern tätning. Roligt att testa något naturnära!

4 kommentarer:

Lillemor sa...

Intressant tillämpning av ullen! Vill gärna veta hur det går.

Mia sa...

Ull är guld till mycket helt klart, tätning hade jag inte tänkt på. Fina garn du spunnit, kommer nog ihåg den största inspirationskällan till att jag började.
Kom på att jag glömt purjolöken ute nu som det blev så ruskigt väder. Hoppas den inte frysit..
Ha det godt :)

Magganmagi sa...

Så fint Fale!! Tack för fina kommentarer hos mig! Du är en riktigt pepp! :-) Förstår att det är tomt utan fåren. Men sån tur att du har ull!! Ull är healing minsann! Stor kram!

MrsUniversum sa...

Det är något speciellt med de sista höstskördarna. Extra njutningsfullt! Och dina virkade tätningsremsor verkar vara ett smart och naturligt sätt att spara energi under vintern.