söndag 9 oktober 2016

Nyspunnet, Stort och Smått


 Nyspunnen ull av Värmlandsfår, då blir man fet, varm och go om händerna. Den färgade är Merinoull från Manos del Uruguay.
 Här ser man färgerna bättre. Tvåtrådigt, och nu när det blir kyligare känns det som om det är läge att ta fram stickorna!
 När jag plockade och städade i en av lådorna så hittade jag en gigantisk zucchini, White Bush, och tre olika bondbönor. Tänkte se om det går att använda bönorna som frö. På sätt och vis är det skönt att odlandet är klart för säsongen, vitlöken är i jorden och det blir mer tid för ull och annat som värmer.
Bondbönorna blommade in i det sista, de röda doftar så gott! Den lilla gula är en Jordärtskocksblomma, de är 2,5 meter höga och fortfarande "still going strong", efter flera köldnätter. De växer i en lite kulle som vi har gjort ovanpå marken, och så får de gräsklipp och ogräsrens ovanpå, och så försöker vi hålla växande ogräs borta. I fjol lade jag tillbaka ungefär en tredjedel av knölarna, satte tio stycken förra våren och det blev cirka 30 satta i höstas. De är så milda och goda i smaken, men förvaringen vet jag inte så mycket om. Kan man lagra dem som potatis en tid?

6 kommentarer:

Cecilia sa...

Ja, det är mysigt att påbörja säsongen i trädgården och trivsamt att avsluta, också. Rikta in sig på annat.

AnJa sa...

Kan bara hålla med. Sorgligt när det går mot höst, men när den väl är här känns det nästan skönt att boa lite. Så fina garner!

Anonym sa...

Det går fint att lagra jordärtskockor, men de torkar lätt ut. Jag brukar lagra dem i en papperspåse i jordkällare (eller annat svalt ställe), men jag tvättar dem inte innan lagringen.

fale artut sa...

Tack för det! Provar det om det blir så mycket som jag vill att det skall bli!

Amarga sa...

Det var kul att läsa om jordärtsskockorna!
Jag måste faktiskt berätta, att jag nyss grävt ner några knölar, dels i landet, dels i några stora krukor, som får stå ute över vintern. Det är ju lite lotteri, men försöka duger.
Lite pinsamt är det dock, att skockorna legat i kylskåpet sedan februari (jag har faktiskt städat där mer än en gång under tiden).
Så här är det: Jag hälsade på min dotter, som bor Bryssel, och där köpte vi skockorna, som varovanligt släta. Soppan var jättegod, så jag köpte med mig ett kilo och gjorde en ny soppa härhemma, men 3-4 knölar blev kvar i lådan. Jag hade väl tänkt hadem i något annat, men veckorna gick, och plötsligt var det höst!
Nu är de i jorden iallafall, hoppas deöverlever och är släta och fina nästa år

fale artut sa...

Jordärtskockorna är riktiga överlevare, jag håller tummen!