tisdag 21 november 2017

Äldre textil och tända ljus

 En äldre duk som tvättats och strukits. Låg i en sorglig hög på ett gammalt golv, under en massa bråte. Den har fransar runt, och är vävd i mjuk bomull.
 Vi har haft kallt och fuktigt här i Jämtland, ljuset är kort och inte blir det bättre på ett tag än. Då kan man tända lampetten i hallen där vävstolen står. Där väver jag en randig varp med inslag av gamla spolar i lingarn.Det blev så mysigt med ett ljus som dubblas i spegeln på lampetten. Den sitter monterad på en del av ett gammalt piano som jag lärde mig spela på. En dag när jag kom hem från skolan hade hela pianot rivits, och det enda som blev kvar var denna "front" som vi hittade när vi rensade ut ur föräldrahemmet. Den stod på ladugårdsbotten och blev ett fint minne av en svunnen tid.
Nu har det snöat massor så nu skall skyfflarna fram!
För övrigt funderar jag över hur man kan säga att julhandeln kommer att slå alla rekord i år igen, när det är över en månad kvar till jul? Och hur kan en Elcykel bli utnämnd till Årets Julklapp, dyrt kan tyckas, och knappast svensktillverkad. Dessutom utgår tydligen stöd från skattemedel med 25 %. Varför inte stödja människor som försöker hitta andra vägar?
Varför är det ingen som slår på trumman för hållbara julklappar, gärna svenska, kanske färre julklappar, och fler gåvor till bankkonton och hjälporganisationer?
Miljöpartiet? Något annat parti?
Jag trummar på lite här i mitt lilla hörn i vart fall.


6 kommentarer:

KataM sa...

Vilken jättefin lampett! Och så roligt att ha ett minne av det gamla pianot.

Ja, nog tycker man att vi skulle kunna minska på julklapparna. Jag tänker lite på TV-serien Hedebyborna, som jag såg om för ett par år sedan. I ett av avsnitten är det jul och i den fattiga familjen blir barnen så glada när deras mamma sätter fram en skål med russin som de får dela på. Dit hoppas jag att vi slipper komma tillbaka, men med den bilden på näthinnan blir dagens julklappshets nästan grotesk. Vi har det så bra, men vill bara ha mer. Varför kan vi inte vara lite svenskt lagom i juletid?

fale artut sa...

Att kunna känna glädje över varandra och njuta av livet är en fin julklapp.
Och hitta på saker till barn och barnbarnen som har ett MER-värde.
MER-värde, nu får jag klura på vad det kan innebära.
Tack för en fin kommentar!!!!

Cecilia sa...

Blev du inte ledsen när du kom hem och pianot var borta?! Vi har en skiva från en gammal spinett, slät och vacker. Vi funderade på att göra sänggavel av den men än har inget hänt.
Ja, julen blir allt konstigare. Det känns som att alla pratar om hur de trappar ned och hur avskalat de firar och ändå slås nya rekord varje år.

fale artut sa...

Joho, det är klart att jag blev!
Förklaringen var att det inte gick att stämma....
och så skulle det möbleras om då min morfar skulle bo där.
Sånt kan livet vara.

AnJa sa...

Jadu... elcykel... Läste en lista över de senaste 20? årens julklapp. Det var mååånga av dem man suckade över. Här satsar vi på mat och bakat och lite smått till barnbarnen.

fale artut sa...

Låter mycket klokt!!