torsdag 21 juni 2012

Surt miljötänk

 Det är STORT miljömöte där ute, i den stora världen! Det verkar inte hända så mycket. Lätt skräckslagen blir man över det kollosala antalet resor som inte verkar leda till något kreativt. Det vore kanske inte så dumt att först sitta hemma och fundera över vad VI kan göra, och så gör man allt det man har kommit på själv, plus att man lägger till från alla bra idéer från annat håll. Lite enkelt uttryckt. Vitsen är att det är bråttom! Det finns massor av saker som inte är så svårt, det mesta som produceras verkar vara i direkt strid med miljötänk. Och jag blir så SUR! Ta bara en sån enkel sak som hjorthornssaltet! Det går en del av den varan. Om man strör det över nyplanterade växter och i den nysådda kålsängen, så tycker katten inte att det är så intressant. Vilket gör att allting inte hamnar i en enda hög som rädisorna gjorde förra året. De nya påsarna är MYCKET större, i äkta plast, men innehåller 10 gram mindre. Det går mera föpackningar och mera bränsle eftersom det tar slut mycket fortare. Fast det förstod ni ju på en gång. Det gäller inte bara hjorthornssaltet. Titta på förpackningarna! Det är förpackningar utanpå förpackningen, man kan ju bli.........helt upp i hejsan. Jag tror att jag skall börja med att skriva till alla importörer och fabrikörer om min ståndpunkt! Det värsta i förpackningsväg var nog några mazariner som jag såg, de populära kaffemaskinerna gör massor med skräp om man använder dem, och i flingpaketen skulle det rymmas dubbelt så mycket.
 Så har vi miljösvinsbåtmotorer, miljösvinsskotrar, alla dessa motortävlingar, och hur mycket skräp blir det inte av de moderna bilarnas belysning??? Det går inte alltid att byta bara en lampa, nej, man får byta hela kitet. Det verkar inte heller vara något långtidstänk  på bilfronten, jag gissar att det inte blir så många veteranbilar av de moderna bilar som tillverkas idag.
Jag gillar ju potatis, det är inte bara för att den är god. Den går att odla HÄR, och klarar sig hela vintern! Man kan ha den till allt, och har man inget sovel kan man ta en klick smör, eller en god röra med lite smaskens i. Man binder lite ris åt sin egen rygg om man bara äter sånt som är importerat, dels är det transporterna, men kvaliteten på maten är ofta sämre, i andra länder gäller andra regler för uppfödning av djur till exempel. Men det värsta är väl att många svenska bönder faktiskt lägger ned, och då har vi inget at välja på. Det är ett högt pris att betala, och en katastrof  i kristider. Nu har jag klagat tillräckligt för en stund. Nu skall ni få se något närprocucerat.
Ett rejält mjölkbord, och rejäla saker gillar vi i Jämtland. Skåpet är ju fantastiskt, där lades beställda varor som kom med de tomma mjölkkrukorna. Det är lite lyxutrustat, jag har inte sett det förut. Inte dumt alls här, nära fjällen, där det kan snöa fast solen skiner.

8 kommentarer:

MarieE sa...

Det där med "dubbla" förpackningar retar mig, precis som så många inproduktiva möten - bra däremot ifall man nyttjar tekniken mer så resor färre onödiga arbetsresor företas.
Försöker tänka mig för vad gäller rengöringsprodukter och prövar gärna gamla tips. Bikarbonat skulle jag behöva i större förpackning....finns det?
Trevlig midsommar! / Marie

Garnhumlan sa...

Jag kan inte annat än att hålla med dig väldigt, väldigt mycket. Och fortsätta med att göra det jag kan för att bidra så lite som möjligt till överutnyttjandet. Men det är nog en bra idé att börja skriva till producenter och påpeka dumheter, som den med kryddpåsarna.
Ha en skön midsommar!

Anna sa...

Det känns som om det är just de där små vardagssakerna som skulle göra så stor skillnad i miljötänket. Onödiga förpackningar, onödiga transporter (bor man avsides är man bilberoende det är oundvikligt, men vi som bor där det går att åka med allmänna kommunikationer, eller kan gå med i en bilpool, borde vara bättre på att utnyttja det) och onödigt matsvinn...
Testa vitpeppar på sådder istället för hjorthornssalt! Mer i förpackningarna, och finns i både papperspåse och glasburk! Det funkade bra i rabatterna i mitt föräldrahem när katten fick för sig att uträtta behoven bland blommorna...

emma sa...

Vad finns att tillägga. Här har de kloka kvinnorna sagt allt och jag instämmer naturligtvis.
Kan det bero på att majoriteten av makthavarna tillhör det "svaga" (maskulina) könet som inte klarar av att tänka smått och nära.

fale artut sa...

Tack för alla kommentarer!Bikarbonat finns ibland på burk, mycket bra! Skurar gör vi oftas med såpa som är bra till mycket, även vid tovning. Nu har jag investerat i en flaska rapssåpa som skall vara lite snällar för händerna om man tovar mycket. Smått och Nära gör väldigt mycket eftersom vi är så många! Möbelpolish skall man kunna göra själv, får kolla det då det kom hem ett hmmmm, FYND, som behöver lite av den varan. Vitpeppar skall jag testa!

Cecilia sa...

Jag bor i Göteborg och har ska vi till hösten ha MOnsterjam, tror jag det heter. Någon form av bilshow där stora, låtsasbilar kör omkring på särskilt uppbyggda banor till ingen somhelst nytta! Det ger mig hjärtklappning av ilska! Värmd av ditt braiga inlägg ska jag skriva en insändare till GP!

Men åter till bikarbonatpåsarne; det ska tas ansvar i producentledet, förstås! Du har ju helt rätt och vi som tänker kanske rent av väljer en annan procucent om det går att få 10 g mer i en hälften så stor påse...men alla som inte tänker själv?

Kanske man skulle starta en miljöblogg...

fale artut sa...

Ja, man skulle absolut skriva mera om miljön, för det finns så många saker att göra som är ENKLA och NÄRA. Och man kan ju inte tänka på allt själv, superbra om man hjälps åt!

metamorphosis sa...

Konsument makt röstar jag för. Vi får påverka med vad vi köper och lära vidare ett hållbart och kritiskt tänkande till våra barn och barnbarn.

Bikarbonat i storpack har jag fö köpt här http://alvehamn.se/shop/ekorent Kom i en jättepåse bara - inget överflödigt packmaterial där inte, och har nu fått flytta in i en glasburk som redan fanns här hemma.

(glad midsommar till er också - passerade faktiskt era trakter under helgen och har premiärbadat med utsikt mot Åreskutan)