Titta noga på bilden! Ser ni vad det är?
Tack för alla kommentarer! Ni gläder mig STORT! Det är verkligen svårt att vara konsument, jag blir så irriterad att jag har lagt upp en strategi. God mat skall vara enkel. Råvaror av god kvalitet behöver inget fjask. Det är en god och enkel regel, allt annat gör mig misstänksam. Så vad innebär det i praktiken? Jo, vi köper en del mat, jag blir så himla kinkig när jag är hungrig...........! Innehållsförteckningen, min vänner! Den skall vara VÄL SYNLIG! Jag har med mig glasögon nu för tiden, men om jag inte hittar innehållsförteckning fort, då kan det lika gärna vara kvar i butiken. Egentligen borde det finnas förstoringsglas på alla hyllor, men det är ju också lite att godkänna de minimalistiska texterna, och då blir det fel. Vi konsumenter har faktiskt makt! Om jag hittar innehållsförteckningen och den är LÅÅÅÅÅÅÅNG, då kan man vara säker på att hälften är FJASK, inte rena produkter, inget som förhöjer kvaliteten, och absolut inget nyttigt. Det går bort. Om jag, som helt nyligt, hittar ÅTTA stycken innehållsförteckningar på en förpackning påläggs-korv, på olika språk, då ringer det varningsklockor lika högt som vår förfärliga väckarklocka. Skulle inte tro att den är svensk på något vis alls, och då undrar en dum en, vad gör den egentligen i butiken? Missförstå mig rätt. Jag gillar lufttorkad Italiensk skinka, men då skall det stå ITALIEN på den, det gör ingenting alls, jag har ingenting emot det. Det är lurendrejeriet som stör mig. Det finns inget ÄRLIGT i FJASK-maten, och för mig är mat ÄRLIG. Man skall VETA VAD MAN ÄTER. Hos TV-kockarna, och i en del recept, kan man få för sig att man måste köpa hem RÖKSMAK på flaska. Hmmmmmmmm!? Röksmak får man när man röker olika produkter som fisk och kött. Gott och beprövat. Smaken kommer under sjäva rökningen, liksom ett naturligt led i processen, som tar lite tid i anspråk. I sämre produkter, läs billig rökt skinka, hop pressad av små rester av vad som helst i princip, finns ofta rökarom. Varför då? Jo, tiden mina vänner, allt skall gå så fort, man skvätter i lite "rök" och snabbar på det hela. Fusk och stress hör inte ihop med MAT. Hur man gör "rökarom".... på ett bättre sätt: man tager en bit rökt fläsk, av god kvalitet, och skär en bit av svålen, om det är bara smaken man vill ha, och tillsätter den så att man kan ta upp den igen. Man kan lägga småbitar av den i gasväv till exempel. Annars skär man det fina fläsket, eller något annat rökt i små bitar. och blandar i maten. Så slapp vi en flaska i kylskåpet också. Mjölkbönderna, de blir stadigt färre, Under fjolåret blev 16 kommuner i vårt mjölkälskande land utan mjölkbönder. Chansen att de skall komma tillbaka är liten, det är fruktansvärt dyrt att starta upp en sådan produktion. Många har byggt ut, på inrådan av "kunnigt folk" och har därmed lån uppöver öronen. De bönder som har egen skog har avverkat den, för att få in pengar till den verksamhet som skall gå runt själv.Fruktansvärt stressande och man har inte råd att sluta. ARLA, som sänkte mjölkpriserna för sina producenter, har satsat enorma summor för att ta sig in på den Europeiska marknaden, och då finns det pengar. Varför inte stötta sina egna mjölkbönder i stället?
Ibland äter vi flingor, och förr var det bara att ta ett paket, det fanns inte så många att välja på. I somras kom jag på den ljusblå idén att titta var de var producerade, flingorna. Det var inte helt lätt! Det var då jag bestämde mig för att alltid ha med mig glasögonen..... ICA:s egna flingor, och deras övriga varor, och Coops egna varor, är oftast producerade någon annanstans. Tyskland för flingor, polen för korv, andra märken kom från England, och när jag läste vidare såg jag att det är ungefär som att äta kaksmulor i många av paketen, musli till exempel, och andra flingor med. Den svenskaste flingan jag hittade var AXA:s havreflingor, smaken är god men det gäller att ha bra tänder, det är lite häst över dem...... Kalas Puffar, de kommer från Danmark och det är ju inte så långt bort. Söta, ja, men på sommaren måste jag bara ha lite Kalas Puffar! Annars blir det Havregrynsgröt, Grahamsgröt, eller Kornmjölsgröt, det känns som mera mat än kaksmulor. Till Grahamsgröten blir det äppelmos, och för första gången har vi eget ekologiskt mos, för vi fick 10 kilo äpplen i somras. Då kände jag det..... Köpemos, är inte som hemmagjord, den har en helt annan substans!
Men, nu kom jag på en annan sak som stör mina cirklar. Rabattkupongerna! Detta påfund..... På Havregrynen, de kära Havregrynen! På vilken förpackning tror Ni att kupongerna från MedMera-tidningen gällde? På den LILLA såklart. Om man kan köpa 1,5 kilo till ett billigare kilopris, än 1 kilo med kupong, vilken tror ni att Fale köpte? Den STORA förpackningen! En förpackning, med MERA havregryn, till ett BILLIGARE kilopris! Och ,EXTRAPRISER, det kan vara lurigt, det är oftast bättre att köpa en STOR förpackning. Och havregryn, det är bra för både kolesterolvärde och lilla magen. I ströbröd vet man inte alltid vad det finns heller och jag använder havregryn i köttfärsen, för att jag älskar havregryn. Ofta får man köpa TVÅ flaskor ketchup till GOPRIS, men hur mycket behöver man av den varan? Extra socker, och allt smakar ketchup. Kocken gråter, brukar jag säga, när folk öser ketchup över alltihopa innan de ens har smakat. Nu får jag allt skärpa till mig, det skulle ju inte bli en bok!
Den TRÖSTERIKA ULLEN. Har ni sett? Så fantastiskt! Fast fotografen verkar ju helt borta..... Det är jag...... I går morse kom hon! Vårt första lamm för året! En rejäl tös, full med ULL, så liten hon är. Hon är vit med mörka ben och lite mörkt i ansiktet, två grå prickar på halsen. (Visste ni att superwash-garn av ull är behandlat med klor? Det ändrar fibrerna, bara så att ni vet.)
Den Trösterika ullen, den kommer, var så säker! När man har retat upp sig riktigt ordentligt, då är det verkligen en lisa för själen att titta på sina får, och särskilt lamm!
Om Ni kära läsare, som orkar vara med till slutet av denne epistel, skulle få tycka till: i händelse av utlottning, vad skulle vara riktigt roligt att vinna?
Vitt
1 dag sedan
13 kommentarer:
Heja Fale!
Jag tänker precis likadant. Ratar automatiskt mat med långa innehållsförteckningar. Har turen att bo nära flera gårdsbutiker och kan bland annat få tag på korv med enbart kött och kryddor. Vill jag ha annat köttpålägg, köper jag helt kött (svenskt!), steker det i ugnen och skivar tunt. Kilopriset blir inte högre än på vanligt pålägg. Det finns mycket man kan göra om man bara tänker en aning utanför ramarna.
En annan sak jag blir allt mer noga med är textilier. För några år sedan blev jag varse hur otroligt skadligt bomull är för både miljön och de människor som arbetar med det. Så nu är det inte mycket bomull, utöver underkläder, som kommer över tröskeln hos mig. Tur att det finns ull och lin. Och med god klädvård och lite lagning, kan man ha kläder av bra kvalitet i mååånga år. Då får man pengar över som man kan köpa bra mat för. :-)
Men så bra! Det är super att få nya tips från andra för man kommer inte på allt själv, och ibland tänker man verkligen inte rätt.....Jag lever ett liv i lyx med egen ull.....
Ja, jag är allt lite avundsjuk på dig för det där med egen ull...
Men att hålla får i en lite villaträdgård låter sig inte göras. I stället planerar jag som bäst att förvandla delar av gräsmattan till grönsaksland. Tänk så underbart med hemodlade, garanterat giftfria grönsaker. :-)
Just havre är ju bra, den lär gå att odla utan alltför mycket konstgödsel och ogräsmedel, har jag hört. Havregrynsgröt och eget äpplemos, det är lyxig snabbmat! Som hela kroppen mår bra av.
Men jag ska skärpa till mkig som konsument ett tag igen, det går liksom i vågor; inga larviga tillsatser och inte för små bokstäver i innehållsdeklarationen och inte vittberest mat.
Ett sådant vårtecken, med ett lamm!
Nej, vi bor bara i stugan på sportlovet, men när sonen gått ut gymnasiet, då tror jag det får vara nog med Göteborg. Är ganska så trött på storstadslivet!
Haha, ibland hamnar man i obetänkta lägen, men sånt är Livet. Dåligt samvete är ingen bra krydda så det är bara att ta nya tag och försöka igen. Lite svackor måste man ju få ha!
Jag håller med om att ingredienserna ska vara så få som möjligt. Jag har haft ett jättebra cerat med bara bivax, olja och propolis. Nu verkar det vara hopplöst att finna ett nytt. Tillverkarens namn har nötts bort.
Här är en till som läser på innehållsförteckningar... och ratar rätt mycket. Handlar gärna ekologiska grönsaker om det finns. Är uppvuxen med matkällare där egenodlad potatis och morötter förvarades tillsammans med sylt och saft (kokt på egna vinbär, fläder eller slånbär),
Utlottning? Ullgarn så klart. Du gör så många fina handfärgade och handspunna små godsaker. :)
Utlottning hos dig...antingen lite ull att spinna själv eller så något av dina ljuvligt vackra garn, det vore fina priser!
För övrigt kunde du gott skriva en debattartikel om mattankarna, allt det där måste upp och fram och ut! Vi måste hjälpas åt, som konsumenter kan vi påverka men det går fortare om rätt politiska beslut tas. (Jag har en annan sådan där sak som jag inte förstår varför det inte förbjuds DIREKT och det är uppvisningar med monsterbilar. Varje år i Göteborg, massor av bensin, olja, gummi och annat till ingen som helst nytta...jag skriver nog till tidningen om det om du skriver om maten! :-D)
Angående utlottning, så skulle det vara underbart att vinna lite ull att spinna av själv! :-)
En sån liten goding! Här har vi redan avslutat lamningen, den blev lite, hmm, tidig i år... Fem små sötnosar fick vi, men en ratades av mamman, så nu har vi fyra ulltottar av den minsta modellen.
Maten, ja... inte för att vi har det särskilt fett, men tack och lov för eget kött i frysen, mest älg och lamm, men tanken är att få igång lite kaninuppfödning också. Och så hoppas jag på att få en surhöna eller två i vår, så blir det kycklingar. De kycklingar som inte blir av den äggläggande sorten får bli mat i höst. (Det är något annat som jag blir tokig på, folk som har höns, lyckliga höns i små hobbybesättningar, men som slaktar bort tuppkycklingar för att slängas!!! Visst känns det lite när man slaktar och äter sina egna djur, men bättre att de kommer till nytta än att de ska slängas på rishögen för att brännas. Och så vet man ju att djuren haft ett så bra liv som bara är möjligt.)
Och något att vinna... något vackert kardflor, eller ett färdigt garn, det vore nåt! :-)
Hej Fale! Bra rytande, håller helt med dig. Mat ska vara enkel och ärlig och närproducerad!
Ull eller ett vackert garn vore underbart!
Kul med lamm, jag har väntat på dina lamm för du brukar ha lamning så mycket tidigare än mig så jag hinner bli ordentligt lammsjuk innan mina börjar lamma. Lycka till med resten!
Skicka en kommentar