tisdag 12 mars 2013

Fales Matupprop, Vad gör EU?

Jag är rätt så irriterad på det här som vi kallar "EU", en stor och långam apparat. Jag har en hel del förslag vad som skulle kunna vara smart att jobba med, för en sådan organisation. Där måste det finnas mycket hög kompetens på många områden, och förhoppningsvis en vilja att förändra och förbättra. Det tycker jag att EU skall jobba med, och i synnerhet med maten och andra viktiga frågor, inte om Sverige skall få ha snus, gurkorna vara raka, eller hitta på nya regler för bönderna bara för att de skall finnas. Reglerna alltså. Men det kan jag ta en annan gång.
 Det är verkligen synd att man inte samlar ihop sig och jobbar FÖR en god sak, i samlad tropp, för något som hela Europa kan ha STOR nytta av. Det är egentligen skrämmande. Och ett tecken på att det är lätt att hamna i fällor, men svårt och dyrt att ta sig ur dem.
I tidningen Land står det mycket bra. När man är med i LRF får man dessutom bilagor, som innehåller massor av MATnyttigt. Och det är synd att inte alla får tillgång till detta.
I den senaste läser jag att GMO-fri soja blir allt dyrare. Jag vet att många bönder använder soja, som proteinrikt foder, för att produktionen skall vara Hög, och Snabb. Till kycklingar och grisar är det jättevanligt i hela Europa, men även lamm får soja. Dyrt, med priser i stigande, och det värsta, det finns inte i Europa. Det transporteras från  Amerika, från till exempel Brasilien som har massor, och som ökar sin produktion, och USA, som har mest i världen.
När nu sojan blir dyrare, då ökar kostnaderna för bönderna, och någon måste ju betala.
Det stora problemet, som jag inte förstår varför inte EU, som har massor av bönder, är att det inte har utvecklats något eget proteinrikt, och prisvärt foder i Europa. Och då sitter vi på pottkanten.
Det pratas så mycket om ekonomi när det gäller lamm, och det skall gå så fort att få dem slaktmogna. Man ger dem ofta soja för att få dem "klara" när slaktpriserna är som högst, men utan bete blir det inte något naturligt Omega 3, som vi ju också vill ha. Kött från betande djur innehåller naturligt Omega 3, man behöver inte köpa kapslar med allt vad det innebär.
Man kan också föda upp lamm på annat sätt. Även till mat. Dessa får får bra Svenskt hö, Svenskt korn, Svensk potatis och Svenskt grönfoder. Baljväxter är proteinrika. Får mår bäst på lite torrare foder, ärter torkar långsamt, och foderböna ännu långsammare, men fodervicker är jättebra till får. Till nötboskap kan man med fördel använda baljväxter, och säd. Som ju går fint att odla här. Det finns även andra grödor som man kan jobba med för ekonomi och hållbar produktion av livsmedel, på lång sikt. Vi har gott om mark att odla på i Sverige och i princip kan djuren föda sig själv om man har dem på mark som inte är åker, alltså inte plöjbar. Djuren betar precis lika gärna i skogen, och de vet vad de skall äta för att få bästa möjligt. Men, man får inga EU-stöd om man har bete på sådan mark, man får inte heller ha mer än ett lågt antal träd på sina beten, annars blir det avdrag. Och det är inte heller för djurens bästa, och knappas för människornas bästa heller. Djur är fenomenala på att hålla landskapet öppet och det är ju det vi vill. Visste ni förresten att det utgår EU-stöd för att odla TOBAK??????!!! I vart fall så tycker jag att det är ett osunt system med EU-stöd. Det är bättre att få betalt för det man producerar, och eventuellt ha andra stöd som kan utjämna skillnaderna då det är en dyrare uppfödning i Sverige, och särskilt i de norra delarna. Här har vi kallt och måste ha byggnader av olika slag för djuren, det måste vara el och bränsle i större mängd. För samma producerade kött kanske priset blir hälften för den producerande bonden om man jämför högsta pris i påsk, och lägsta pris på året. På hösten kommer det in massor av djur från utlandet, och jag undrar plötsligt hur de tar sig hit, det måste bli rysliga transporter. De slaktas i Sverige i vart fall. Många svenska lammproducenter får vänta om man inte har anmält slakt i GOD tid. Alltså månader i förväg. Och mycket av det utländska köttet fryses in, varför inte göra det även med Svenskt kött, och ha en jämnare prisnivå på produktionen? Man skulle då också kunna minska svinnet som blir när det färska köttets datum har gått ut och massor slängs, i onödan. Slöseriet är enormt. Och producera mera när möjligheterna är bäst, och då menar jag de naturliga förutsättningarna, för betesdjur. Tackor på bete behöver inget kraftfoder alls, vilket man får ge när de är på stall. Om man har ekologisk produktion är kraftfoder på bete inte tillåtet. I Sverige äter vi numera lammkött året runt och det är väldigt positivt, för Sverige är ett fint land för får och ull. Men, vi importerar mycket mera än vi äter.
Nettot för köttproduktionen borde inte bli så mycket sämre med en annan  uppfödning, även om det tar lite mera tid.

Vi har inte slaktlamm på tre månader, men de får gå på bete hela sommaren, fodret inne kostar inte en förmögenhet, finns att få tag på i Sverige. Därför blir inte kostnaden så hög, betar gör de helt själva och betena putsas och är stora så minimerar man också risken för parasiter och ohämmat ogräs.
Man säger att allmogefåren växer dåligt men om man pumpar i dem soja växer de nog som andra. Det skulle vara mindre bra, för när man växer för fort hinner inte skelettet med och förmodligen skulle de få problem med ben och annat. Det blir också en annan kvalitet på köttet. Dessutom kan jag tycka, när Världsvälten är på tal, att det är märkligt att det odlas mark i Amerika, för att svenska djur skall ha mat, som vi helt säkert kan producera själva. Det är liksom inte Sunt Förnuft. Något annat som är märkligt är att alla djur klassas vid slakt, något som gör stor skillnad för bonden, men i butiken är priset detsamma, och någon måste tjäna på det också. För lamm kan man säga att de skall vara feta som köttrasfåren för att få bästa klass, och det är inte riktigt allmogefårens typ av växtsätt. Vilket jag tycker är bra, men priset för en fullvärdig produkt blir ändå sämre. Har man bra beten så kan man ändå få bra resultat, men det är allt lite märkligt att man har en så snäv syn, och att man använder såna djur som norm vid besiktning, och inte hellre ser helheten.
Jag är säker på att det går att producera mat så att det räcker till alla, om man odlar efter förutsättningar, fokuserar på mat, inte narkotika och tobak.
Det är intressant att tänka på möjligheter!
 Det finns även nötboskap som kan leva på mindre, Dexter heter de, är en mindre ras som fungerar fint som dikor, för köttproduktion.
Jag är säker på att om man vill och är intresserad, kan man förändra maten, och samtidigt världen. Här blir det bakad potatis från egen odling med en liten kräftröra till middag, enkelt och fantastiskt gott.

3 kommentarer:

Cecilia sa...

Du kan så fantastiskt mycket om allt detta, sådant som jag inte hade en aning om och du vet precis sådant som jag bara anat. Kunskaper som dina är viktiga.
Jag tror ju att en viktig nyckel till problemen är att vi bortskämt tror att allt går att få billigt, det gäller både mat och kläder, och så glömmer man att det är någon annan som betalar, svältande människor, människor som utsätts för vidriga arbetsförhållanden, djur som inte för växa och leva och dö på någotsånär naturliga villkor och inte minst kommande generationer.
Vi ska odla så mycket potatis vi kan till sommaren och jag försöker vara en klok konsument men man känner sig som en väldigt liten kugge.
Ett EU som i samlad tropp försöker lösa problemen utan att snegla åt snabba pengar och ytlighet är kanske precis vad som skulle behövas. Men det känns ganska långt borta...

fale artut sa...

Pengars makt är stor. Om man har det i åtanke är det lätt att försåt att det fuskas och bluffas överallt, med allt. Det fuskas med Ekologiskt också, det finns bönder som säger vara ekologiska, men som inte är det. Synd, det förstör så mycket. Såna människor finna överallt, och de fuskar nog rakt över, med försäkringar och andra förmåner som finna i vårt samhälle. Men om fler får upp ögonen och tänker till, är halva slaget vunnet. Kunskap är makt, och man kan faktiskt påverka sina politiker och medmänniskor.

fale artut sa...

Förresten kan jag inte så mycket, men jag tycker att det är väldigt intressant!