tisdag 26 mars 2013

Nystan och Provstick, och lite mat

 Ångesten över garnet har lagt sig, jag tror att det kan bli bra! Mera av samma kvalitet är på G, men det är väldigt vad tiden flyger! Nu kan man stå ute och nysta, härligt! man får en speciell känsla när man nystar garn för hand. Man liksom lär känna det, vad det vill bli! En liten provstickning är trevligt, och då ser man hur garnet blir, och vilka stickor som passar. Tanken är att det skall vara lite tunnare, men formfast. Allt jag har stickat med handspunnet garn har hållit formen fint. Detta ät stickor 4,5. Det är ganska lagom tycker jag, jag har lite svårt för riktigt tjocka stickor.
I dagens tidning finns en annons, Butikens Namn -en riktig mataffär. Det låter lovande eller hur?
Då skall vi se vad de har att erbjuda!
Rädisor, från Holland! Mjae, jag tror att jag håller mig till morötterna.. De är fantastiskt fina att koka tillsammans med skalad potatis, eller i sallader. Värsta färgklicken! Och Färgkicken!
Färskpotatis, från Israel, eller Egypten! Näpp, vi har finfina superpotatisar i källaren, Helsvenska.
Fläskfilé, Danmark. Näpp, i Danmark använder man rätt mycket antibiotika i grismaten, och vi köper svenskt om vi äter fläsk.
Lammstek, från Nya Zeeland. Nej, lammstek har vi, svensk, och varför inte marknadsföra Svensk Lammstek året runt? Svenskarna köper ju faktiskt frysta varor!
Oxfilé, Brasilien. Skulle inte tro det!
 Det skulle vara roligare med mera tryck på svenska varor, från svenska bönder. Ofluget kött smakar fint!
Men, vi gjorde en vårig och god sallad, faktisk.
Grönt är skönt! En lagom mogen avokado, bara skeda små bitar i lite citronsaft, så att den inte blir brun. (Vet ni att det går åt 35 liter vatten till EN avokado?) Vi köper högst två så att man inte behöver slänga dem, det är ju väldigt onödigt, och hur många är det i nätpåsarna. Av samma anledning köper vi oftast apelsiner på lösvikt.....
Tillbaka till salladen! Päron, i tärningar, av den enda sorten som mannen tål. Tärnade morötter, eller rivna, beror på hur man upplever det. Vi har precis varit till tandhygienisten så det går bara fint! Lite finskuren purjolök, kanske lite hyvlad vitkål, och så lite olja och någon god krydda. Varför inte gosa till det med lite ost också, eller något annat.
Rör om och ät.
Jag använder rätt mycket Pepparmix, det är gott, och vackert. I den är det mest peppar, av olika sorter.
Men, har ni läst på kryddburkarna vad det är i? Det gjorde jag en dag, och blev ganska förbryllad! Citronpeppar är ju en vanlig krydda, men den innehåller mest salt. Smakförstärkare, syra, vegetabilisk olja och citronAROM. Hmmmmmmmmm.
I kryddblandningar/mixer är det också en massa kollijox. I många är det socker, av någon underlig anledning, för att lura kroppen att den vill ha socker kanske.
"Guacamolepåsen" som man kan köpa har jag tittat på. Det börjar ju bra! Glukossirap! Så är det lite örter och kryddor, smakförstärkare, anioxidationsmedel, syra, aromämnen, klumpförebyggande medel. Bara bra saker!
Taco-kryddor kan man lätt göra själv, utan kollojox, med rena kryddor, och den kan man använda till mycket. Dessutom kan man dosera så att det inte blir så mycket salt. Mycket bättre för plånboken också. Man kanske skulle ta och rensa ut lite i kryddskåpet!


4 kommentarer:

solängel sa...

Härlig stickning!

Det finns ett företag ofta förekommande i taco-hyllan, som har guacamole på burk. Hela två procent avokado innehåller den... När man kan mixa avokado, crème fraiche, lite chili och vitlök och smaka av med salt och peppar (lite citron kan vara bra för att behålla den gröna färgen). Så mycket godare.

fale artut sa...

Godare, och inget jox! Som dressing till sallad, bara att blanda ihop sånt man gillar! Mindre saker att hålla reda på, mindre sopor, och nyttigare.

AnJa sa...

Ibland tänker jag att BLUNDA så slipper man veta, men bara ibland. Sedan blir man sur. Vi åt coops semlor förra året. När vi läste på asken innehöll mandelmassan SPÅR av mandel... Nääääääh???

fale artut sa...

Verkligen helt otippat, med SPÅR av mandel! Jag tänker inte blunda, jag har bestämt mig! Nu skall jag veta vad jag äter...