torsdag 21 juli 2016

Beten är inte offentlig plats, till kornas försvar

En man har avlidit då han blev attackerad av kor, så stod det i tidningen. Det är förfärligt. MEN! Det finns en massa olika raser av det som kallas Kor i massmedia. En del har större "försvsrsdrift" än andra. En del har också horn. MEN! Visst ser det fridfullt ut?
Men kor med kalv, det är inget att leka med. Korna skyddar sina avkommor, och kan se inkräktare som hot. I grunden tycker jag att det är helt rätt! Ingen skall kunna komma traskande rakt in i deras hem! Jag har haft långa föreläsningar då okända människor på något vis fått för sig att man bara kan gå in i fårhagarna. Så är det inte,Vi har gärna följt med in, om intresse finns. Om bagge går på bete, eller tjur, då är risken stor att de visar sitt missnöje. Om en hund går in i "kohagen" så försvarar boskapen sina avkommor. Förra sommaren kom en kamphund in på ett av C:s beten, den skadade tjuren svårt, och även några av korna. Kalvarna som hamnade i mitten för att skyddas, klarade sig undan med chock. Några av korna blev så skrämda att de gick ut i skogen.
Kamphunden var "lånad, den som gick med hunden stack, ägaren ville inte ta sitt ansvar. Veterinärräkningen blev hög, dessutom finns en stor risk att korna kastar sina kalvar då de var betäckta, och det innebär en betydande inkomstförlust. Det är naturligt för djur att skydda sina avkommor, och som sagt, betet är dras hem, där de skall vara trygga.
Jag hoppas verkligen att det inte på allmänning som korna vistades.

4 kommentarer:

KataM sa...

Så sant.

Jag tänker att de flesta av oss i Sverige idag har för lite kontakt med den sortens djur för att förstå. Vi har sett filmer och läst böcker som utspelar sig i det idylliska förgångna, och tänker inte på att människorna som då umgicks så obesvärat med djuren hade kunskap om hur de fungerade. Dessutom är det naturligtvis skillnad på att gå in till de egna djuren, som man känner, och att gå in till djur man inte har någon relation till. Det är tragiskt när sådana här olyckor händer, men det är inte kornas fel.

Cecilia sa...

Jag tror ibland att vi håller på att bli dumma. Uppvuxen med barnens zoo där man kan klappa alla djur tror man kanske att en kohage är något liknande? Korna vi har som grannar är tydliga, går man i närheten så bevakar de en och inte alls ut att tänka "kom hit och ge mig grästottar och klia mig mellan öronen".

AnJa sa...

Tragiskt men håller med, vad skulle han in där och göra? Säkert jaga Pokemons som på en vecka tycks ha blivit den största landsplågan sedan Waterloo.

fale artut sa...

Tragisk är det helt klart. När man har djur är det lätt att glömma att man måste skriva på stängslet att det är ELSTRÖM på, och att det är FÖRBJUDET att gå in utan ägarens tillstånd. Vi kan alla göra bättre om vi hjälps åt, och är vakna. Dessutom månste man ju se omvärlden om man skall förstå, och det är svårt att uppleva sin omvärld med ögonen på telefonen......Man önskar att föräldrarna kan visa och förklara hur det förhåller sig för sina barn i vart fall.