torsdag 5 januari 2017

Minus 30 kalla grader

Igår hade det ramlat ner två decimeter yrsnö och var tio grader kallt, med en lätt bris.
Idag är det minus 30 och is på nerkanten på en del av de gamla fönstren. I höstas virkade jag remsor eller snören av ullgarn, som vi satte i några av dem, och jag kan konstatera att det drar inte i fönstren på samma vis som förut. Blommorna älskar gamla, svala fönster!
När man inte har varit sjuk på evigheter glömmer man att kolla om det finns medikamenter på lagret.
Av nässpray, som vi använder i yttersta nödfall, som när jag inte kan andas på natten, fanns det fyra tryckningar som manen använde innan jag blev sjuk. Alvedon fanns det ungefär femton av, i en burk från 2004, men tabletterna är färskare än så, Det är mest att jag gillar burkar mer än papplådor. De har blivit bortbjudna, men det lät ju inte så trevligt. Jag menar att vi har haft besökare som har haft bruk för dem och vi har inte kollat upp beredskapslagret. Min hostmedicin trodde jag var en full flaska i kartong, men när jag tog fram den fanns det väl kanske 25 ml kvar.
Då jag inte är sjuk så ofta så gör jag det ordentligt!!!
Det enda vi hade relativt gott om var pappersnäsdukar, men det har gått hårt åt lagret. Jag smörjer både här och där för man blir ju näst intill skinnflådd. Idag kom det hem en ny nässpray, så nu kan jag andas bättre och ögonen är inte så irriterade.
Teet som jag har "läskat" mig med kändes mer som sandpapper till slut, så nu dricker jag nypressad clementinjuice, så blir det honungsvatten med citron som variation.
Vi fattade ett klokt beslut inför nyår och det var att inte köpa hem hummer som är så gott. Men man är inte så sugen på mat när man är krimen, så den hade ju helt fått förfaras. Vi skulle lyxa till tillvaron med lite nyponsoppa och i ett skåp hittade jag Ekströms  pulver, jag läste och blandade, och tog lite extra eftersom den kändes så blaskig. När man har ätit nyponsoppa på vilda nypon blir man bortskämd. Den har en fantastisk färg, behöver inte redas, innehåller bara nypon, vatten, socker och något lite citron, om man vill.
Den där som jag kokade såg mer ut som rostvatten, om Ekströms ursäktar. Som man kanske har sprungit förbi med ett nypon, det är mest socker.
Så kände jag mig lite starkare en stund så jag gjorde en utflykt i frysen och hittade en låda med frysta kuber av nyponmos! Så nu har vi haft fest!
I år skall jag plocka varenda nypon, det skall jag försöka hålla i vart fall.
I frysen fanns också köttfärslimpa och potatisgratäng, det är ju tur att vi har ett litet lager när det blir så här, kallt OCH sjukt!
Det går åt rätt håll, även om det inte är med stormsteg
Bilden är tagen när det är minus 30, vid en damm, i en annan del av världen, som har varit vår.

6 kommentarer:

Cecilia sa...

Oj, så jobbigt ni haft det! Hoppas ni får tillbaka krafterna nu, kanske kan man köpa hummer mitt i januari, istället? En vanlig dag och göra försenad nyårsfest!
Maken dricker nyponsoppa ur literförpackning men den är jag skeptisk till. När vår nyponhäck är på plats ska jag fråga dig om det där moset!

Cecilia sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Cecilia sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
AnJa sa...

Peppar, peppar, ingen influensa här ännu, tar i trä åxå... Gubben min har vaccinerat sig men inte jag. Hoppas det ger sig snart. Kylan här blev tack och lov inte långvarig. I natt -26 och nu -10. Luftvärmepumpen sitter i salen och blåser ut mot hallen/köket. Vi har ju vedpanna men salen har alltid varit kallaste rummet och tagit tid att få varmt på morgonen. Nu är det helt underbart! Värmen når även ända in i köket och smiter även uppför trappan. Vi behöver inte "bunkra upp" genom att elda varmare än vi egentligen inte vill ha det på kvällarna och det är ändå behagligt på morgonen. Om man inte behöver duscha :-). Dit når inte någon värme. Katten har sin sovplats på ett fårskinn på bordet i salen precis i varmluften från pumpen. Där njuter han det bortskämda skrället! Tror vi hoppar över pingvinfilmen hahaha.

KataM sa...

Usch, det låter jobbigt. Hoppas att ni snart kryar på er!

Minus trettio grader, det vet jag inte när jag upplevde senast. Om jag alls gjort det. Fast det är klart, med vindfaktorn här på slätten kan det bli bra kallt ändå. Sådana dagar önskar jag att jag hade möjlighet att elda, för det är rent märkvärdigt vad kallt det kan bli inomhus när vintervindarna viner som värst.

fale artut sa...

Tack för det!