onsdag 1 mars 2017

Längtan efter GRÖNT

 Om jag sitter vid köksbordet, och tittar ut mot aftonen, då kan jag se detta fönster. I vår lilla men trevliga tvättstuga har jag dukat upp med fröer, fröer, och ännu mera fröer! Såjord, två påsar, och lampor, två stycken. Den ena lyser i vitt, blått och rött, med två olika lägen/reglage att välja på. Den är dyr, men bra. Den köptes förra våren och hänger där permanent, men upphissad intill taket när den inte är i bruk. Den har sin plats över arbetsbänken som just nu är halvfull med plasttråg från glass och annat, med jord och frön. Helst fyrkantiga, då ryms det mest. Den belysningen skulle man också kunna ta ut i växthuset på hösten när ljuset sviktar men tomatplantorna dignar. I fönstret hänger en växtlampa av äldre modell, och där finns en extra hylla på egna ben. Där är det också 3 för dagen nysådda lådor. Jag sådde de första fröna den 26 februari och några är redan på väg upp. Lamporna får i år lysa 12 timmar i sträck per dag. Om jag kommer ihåg det. En dag missade jag, men då var lilla barnbarnet L här, och då är det ju lätt att glömma såna triviala saker som odlingar. De fröer som tar mest plats är såna som jag skall sätta direkt i jorden, fast inte än. BONDBÖNOR. Jag har två lådor där det står mestadels påsar med bönor och ärtor av olika slag. Bondbönorna är så vackra i blomning, doftar så gott, är goda, frodiga, lättsamma, och så roliga att hitta i frysen. Jag satte sådana för första gången i fjol. Nu har de också lite olika utvecklingstid, men de behöver inte många grader plus för att gro, så de passar fint här. Däremot tycker jag ibland att det är svårt att hitta utvecklingstid på olika grödor. Man kan få leta en hel del innan man hittar något, och jag har särskilt kollat tomaterna eftersom det är lite kinkigt vad som hinner bli klart. Det är lätt att dras med när man läser beskrivningen på smak, storlek och användbarhet....... När man sedan kollar kanske det är 80 dagar från utplantering. Det är inte så optimalt här. Jag har letat frön till några tidiga och tåliga tomater, och har också satt några som jag hade förra året. Det är lätt att det blir många, och jag hatar att slänga små plantor. I år är risken stor, för jag har tryckt ner frön från 16 olika sorter. Inte många av varje, men i alla fall. Annars har jag satt kryddörter, timjan, basilika, purjolök, salvia, persilja, rosmarin, mejram, oregano, några överblivna tobaksblomma-frön och lika överblivna hänglobelia.
Eftersom vi har kikat på Lyxfällan nu och då, har jag även övertygat min älskling att det är så BRA med frön, tyg, och garn, för att inte tala om böcker. Hur jag menar då? Jo, vad man kan se i programmen så är det inte dessa saker som gör att man hamnar i skuldfällan!  Så när fröpåse efter fröpåse ramlar ner i vår fina postlåda, och paketavi för försändelse med fröpåsar anländer, så ser han helt lugn ut. SMS-lån kan jag inte ta för jag har inte lärt mig att SMSa.
Frön är dessutom hoppfullt, det är så trevligt när man ser lite grönt..........
Här är det smörgåskrasse på fuktigt hushållspapper, och groddar av rättika-frön i burk, Det finns ju fina lådor att köpa, men jag kör "ta-det-man-har" varianten. Grodda har jag inte gjort förut, men det är gott med färskt grönt. Sköljvattnet vattnar jag blommorna med.

6 kommentarer:

Cecilia sa...

Ja, det är härligt med frön och de små gröna bladen som kommer ur dem. Sedan gäller det att få plantorna lagom stora lagom till utplantering...det är där jag inte får till det så bra...
Men bondbönor verkar bra, det får det bli iår!

Cecilia sa...

Haha, ni verkar inte som typfallet för lyxfällan, men visst är det tryggt att ha egen mat att äta om inflödet av pengar skulle sina!

AnJa sa...

Ja ni, lyxfällan... Man häpnar när man ser något program! Hur kan dom bara ställa till det så för sig. Nej, Gubben din kan vara helt lugn. Jag säger som Cecilia det kommer aldrig att hända dig. (Och inte mig heller!)
Härligt med alla dessa fröer. Ge mig tips på 3 sorter jag kan driva upp inne som sedan klarar sig utan växthus.

fale artut sa...

Varför läser de inte mera grund-ekonomi i skolan undrar en dum en. Tillbaka med kassaboken.Jaha, bästa AnJa, det skall jag göra. Men vilken typ av gröda vill du ha?

AnJa sa...

Någon god böna. Kryddor. Kan man odla busktomat inne och sedan i krukor? Kan man förså sallad eller sår man det på friland?

fale artut sa...

Så många frågor! Så trevligt! Kryddor är så trevliga för de kan man njuta av inne, och timjan och kungsmynta/oregano klarar sig sedan fint ute året om. Återkommer, det kanske blir en följetong! Det finns tomater som passar i krukor och då kan man flytta in dem när vädret är skralt,man kan också lätt täcka dem om det behövs. Du skall på tips på bra tomater.