fredag 27 juli 2018

Bakom rubrikerna

 Bakom rubrikerna finns det ofta en historia, något mer att berätta. Så är det också med mina "fynd". Man bidrar till en renare värld medan man plockar, och ibland kan man få veta mera. De flaskor som har hittats kan mycket väl tillhöra en av ägarna till det ledsna huset. Det var tydligen lite mycket buteljer ibland, och de har hamnat lite här och var, och de berättar en historia.
När han var på det viset fick han inte sova i huset, utan sov i en buss som stod på fastigheten eller också kunde han hittas i vedboden. Han åkte senare tåg i samma dunkla tillvaro, och ramlade ut då han tog fel dörr, sägs det, och han överlevde inte.
Flaskorna på "kasa" har samma historia, har jag visat dem? En flaska från Till-bryggeriet. några spritflaskor och några ljusblå och bruna av äldre modell.
När vi nu skall sätta in fönster så måste man såga upp i väggen, det är knepigt konstruerat och så är det påbyggt utifrån för ett tiotal år sedan. Det är komplicerat, och fläckvis dåligt material. I alla fall så har man drevat och tätat med tyg, vilket var vanligt förr.
 I de där klädtrasorna fann jag några knappar, och en felfri etikett. Smutsig förstås. Det är förmodligen samma person som har vävt de ihopsydda mattorna som har donerat tätningstrasorna. Ett fantastiskt blå tyg fanns, en bit av en arbetsbyxa eller jacka, och där satt etiketten.
Liljan på bild finns lite här och var här, några skall räddas från att bli bortgrävda. Blommor på torp lever länge, och en sommar som denna är det inte fel att se vad som klarar sig bra och inte.
Den på bild står vid vägkanten under ett träd.


 Detta är ett riktigt FYND! Vilken fin väska! Jag skulle gissa att föregående ägare har blivit äldre och flyttat från sitt gamla hem. Väskan fanns på Återbruket och ville absolut följa med hem.
                                                                         Bara SE!
Innehåll följde med! Diverse garn och väv-attiraljer. På topp ligger ett fiskenät, fast det kallas kanske något annat när det är så fint gjort. Filtgarn, 13 härvor tror jag, gröna från Bergå. Skyttlar och lite mattrasor.
Idag är det varmt, men under 30, jag har krattat vår lilla lägda och grannen är här och gör gammeldags torra balar. Jag hoppas att det går bra, det är många som behöver mat till sina djur.
Det är något visst med att kratta hö, slåttanna hade vi hemma, det var alltid varmt och svettig och dammiga blir man. Mycket jobb, men trevlig stämning, och skönt trött blir man sedan.
De små kycklingarna går ut fram och tillbaka med sin mamma, jag tror att mamma tycker att det är onaskeligt varmt. Hon är så rädd om de små och jag kan inte se vad de är men hoppas på två hönor.

5 kommentarer:

Cecilia sa...

Liljan är vacker! Vi försökte här men sniglarna tyckte för mycket om den...
Sorglig och lite vemodig historia bakom flaskfynden.
Underbara knappar!
Vilket väskfynd! Härligt!
Här ska höet in idag, det verkar tillslut bli regn! Hoppas, hoppas, hoppas!

fale artut sa...

Lite vemodigt, ja, jag håller med.
Höet är bärgat och det blev en hel djurtransportvagn!
Liljorna dyker upp lite här och var, det är roligt!

Lillemor sa...

Det är säkert brandliljor du har. Dom är tåliga dom.

fale artut sa...

Det kan det vara! Tåliga och mycket vackra! Tack!

AnJa sa...

I allt elände är det ett nöje att se hur många hjälps åt att dra ett strå till stacken! Här är lägdor slagna som annars bara får stå.