torsdag 2 maj 2019

Fågelskådning, KlimatMat och Kök

 Så praktiskt det kan vara med dataprogram som gör köket synligt, och lätt att se förändringar.
När allt är klart och beställt glömmer man bort hur mycket man har funderat.
Köket får plats i hörnet, till höger blir en öppning och efter det ett skafferi. Till vänster är öppningen mot hall/entré, så kommer den gjutna spisen, där skall det vara en eldstad så småningom.
Diskbänken går över hela bortre delen, med en kant uppåt. Bänkskivor i laminat med marmormönster. Men så här blir det, på ett ungefär.
 Idag har det snöat hela dagen, och småfåglarna har varit här i hundratal.
 Överallt! Man kan verkligen vara Fågelskådare på nära håll.
 I den fina påsarna med "lite ledsen" frukt och grönt från affären kan man hitta olika saker. Citroner i mängd var det en gång. Dessa pressades och hamnade i små förpackningar som lades i frysen. Honungsburkar är bra att frysa in i.
Då kan man göra KlimatMat av den sedan!
CITRONSILL!


Påsarna bidrar till att minska matsvinnet, och det drastiskt. Påsarna väger minst sex kilo, beroende på innehåll. Citronerna från frysen, lök och dill från en nyinköpt påse, ett paket sill och socker från skåpet, morötter från jordkällaren, blir en underbar SILL, CITRONSILL, där man äter upp alltihopa.
Man pressar tre citroner, tillsätter tre dl socker, en rejäl knippe dill hackas, en halv purjo, eller annan lök, varför inte blanda, hackas i ätvänliga bitar, 2 morötter skalas om det behövs och hackas i lika ätvänliga kuber. Vattna ur sill själv eller köp urvattnad, här är det färdiginlagd men det var en anpassning till påsens innehåll, snabbt och enkelt. Skär sillen i bitar. Lägg allt utom sillen i en burk eller skål, rör om lite, och tillsätt sillen. Om man har vattnat ur sillen själv så får den stå två dygn, har man färdiginlagd så kan man äta den efter några timmar. Vi äter upp spad och grönsaker, inget blir kvar.
Detta är min Fasters Citronsill, och om det är svårt att förstå får ni höra av er.

1 kommentar:

AnJa sa...

Receptet lät mycket gott! Och så roligt att kunna se köket innan det byggs. OM jag någon gång kan övertyga Gubben min om ett nytt kök hör jag av mig :-). Här snöade det lappvantar hela dagen i går. Som tur är ligger det på nollan så det mesta tinar direkt. Glassbilen fick fara förbi den här gången. Och småfåglarna / ekorrarna slutade vi mata förra veckan. Det är nästa så att man ångrar sig nu. Ha det gott och jag håller tummar att det blir kycklingar!