Årets lamm är helt makalösa, så lugna och orädda. Tackorna, alltså deras mödrar, är lugna och allting har gått helt super än så länge. 19 lamm, och flera är på G, troligen redan i kväll. Man sover lite hipp som happ, och när man vaknar så kan det vara lika bra att gå och titta till. Därför har man ofta lite långa ögonlock under dagen och kvällen. Framåt 23-tiden är jag pigg en stund för jag gillar Onslow och Hyacint i Skenet bedrar, men nu är det lite för sent på kvällen, snyft! Man behöver all skönhetssömn man kan få i Tant-åldern! Förresten sa någon att skönheten kommer inifrån så jag tar mig lite Västerbotten, den är skön! Har den långtidseffekt, tror ni?
Så kom jag in på gödsel. Det finns en del som tror att man inte kan odla utan "handelsgödsel", konstgödsel, men det stämmer inte. Handelsgödsel, NPK, innehåller ofta mycket kväve, även om det kan variera, men det som är den största skillnaden mellan konstgödsel och naturprodukten från betande djur är att naturgödseln har långtidseffekt. Den avger sin näring LÅNGSAMT och med eftertryck, och inte pang PÅ. Den bränner inte så lätt växternas rötter som handelsgödsel kan göra. En annan viktig sak med naturgödsel är jordförbättringen. Den tillför MULLÄMNEN. Och MASK, naturens egen kultivator. I vårt potatisland, som har fått fårgödsel, som är mildare än kogödsel, är det ormar, i daggmaskförklädnad. Hönsgödsel innehåller mycket kväve, det är lite mera Pang på, och har kortare effekt, måste också myllas ner för att inte förlora kvävet.Doseras försiktigt. Den vita baggen på bild kallas för Busen i Bäck, har är helt cool, och gillar att göra hyss när de yngre vilar. Man kan bråka på honom eller bära, honom, han är lika cool ändå.
Denna lilla nyfödda, tre dagar gammal, bagge ligger helt nära sin mamma när hon har blivit utsläppt ur boxen.
Vad är det mera för skillnad med konstgödsel/ekologiskt? Man får inte spruta på sina marker och odlingar när man har ekologisk odling. Så nästan all potatis sprutas, och man sprutar även jorden på våren, mot ogräs. Det kan man också tänka på om man är vegetarian, och inte köper ekologiska varor. Många grönsaker och baljväxter finns ju dessutom inte här i Sverige, och utomlands sprutas det inte mindre mot ogräs, och det är också vanligt med konstbevattning och växthus. Jag tror att det finns massor-vis man kan kan göra för att förbättra både odling och kvalitet. Man kan lite snävt säga att när man tänker kvantitet i odling så blir det också negativt för kvaliteten. Hållbarheten på "drivna" grödor, och näringsinnehållet, förändras. Man talar ju om korna som producerar så mycket metangas. Metangas blir det om man ger dem mera proteinrikt foder, i stället för bete, som är naturligt för BETESdjur. Proteinet gör att djuren producerar mera mjölk och kött, men det får alltså andra, för miljön negativa, effekter. Det man kan fundera över, både vad det gäller djur och människor, är varför saker och ting utvecklas åt ett visst håll. Vi hade besök från Californien en vinter. Besökaren berättade just om "köttfabriken", de fållor där djur står helt hopträngda, och matas med proteinrikt foder, i en allt annat än naturlig miljö. Hon såg dem varje dag när hon åkte till och från sitt jobb. Och då frågar man sig varför? Är det för djuren? I Sverige har vi lagar som säger att djuren skall gå ute, för att de skall få bete, under den korta period det är möjligt i vårt land.. Nej, för djuren är det inte. Är det för miljön? Finns väl inget miljövänligt med det, jorden de trampar på lär ju bli ganska så död och övergödslad, hop-packad, och djuren har det väl helt onaturligt. Är det för människorna? Människornas tankar äro outgrundliga, jag gissar att det är någon mänsklig tanke som har styrt, och tänkt kronor och ören.
Om man nu vill odla själv och är rädd för ogräs, vilket man inte skall vara, man måste använda hjärnan! En jord utan ogräs är...........DÖD! Vill vi ha det? Nej, men inte för mycket av det goda. Ogräsbekämpning kan man hållas med medan man är lättklädd och solar. Man stör ogräset när det är smått, så blir det mindre och mindre. Fröna finns i marken och gror eftersom.. Man rafsar i sin kålsäng innan man sår, och har man traktor och harv, så harvar man. Det är det man kan se ibland, på fälten, när bonden tar bort ogräs ur odlingarna, för att han, eller hon, skall kunna så med bättre resultat, utan ogräsbekämpning med besprutning. Så kan man utrusta sig med en liten kratta eller liknande och rafsa lite, men ofta, både nu och då, och inte låta det bli för stort. men jag vet hur fort det går, särskilt när det regnar, att se sina odlingar översvämmas, och man kommer inte ihåg vad man har satt.....
En annan sak med ogräsbekämpning, är just maskarna, de gillar inte gifter. Det gör inte våra bin heller. Och, tvärt emot vad tillverkarna får oss att tro, så försvinner inte gifter i tomma intet. Det säger egentligen det SUNDA FÖRNUFTET, och det kanske är dags att vi försöker hitta det.
Det är spännande att låta naturen styra och göra sitt, för då kan man få ull av olika kvaliteter och färger. Detsamma gäller för bomull som också kan ha olika nyanser och kvalitet, det man läsa om hos Tant Kofta.
Hur man kan använda det i sin kreativitet, till andras njutning, kan man se hos AsplundKnits. Där är det alltid njutbart att titta in.
Så många färger! Här i hörnet ligger de en kvart medan mammorna äter, särskilt efter en dag ute!
Ett svart lamm har vi hittills, och vår förstfödda vita flicka är redan stor och äter ur baljor och foderhäckar var hon kommer åt. Däremellan hoppar hon runt, högt och med snurr.
Nu skall jag gnälla lite denna soliga dag. Det skulle vara så in i bomben roligt om ICA och COOP hade lite mera svenskt i sina "egna varor". Man kan nästan vara säker på att det inte är svenska ärtor i ICAs egna förpackning från frysen, och ärtor finns i Gamla Svedala, för det står det på påsen från Findus.
5 kommentarer:
För någon dag sedan läste jag på facebook att ICA:s grädde kom från Österrike och igår när gubben och jag var och handlade så kollade jag Coop:s grädde och blev besviken. Den kommer från Tyskland. :-(
Har på känn att jag kommer att kolla mer vad jag köper för varor. Och hoppas på att jag har råd att köpa de varor jag vill köpa.
Det är meningen att saker och ting skall vara så dyra, mjölken fraktas något otroligt. Hur kan det vara billigare än att ha några mindre mejerier som inte lägger pengar utomlands för att få komma in på den marknaden? När vi importerar mjölk. Är det inte bättre att vi dricker vår egen, vi vill ju också ha den färsk, då ska den väl inte ranta runt halva Europa först. Närmaste väg kan ju vara bäst!
Jag menar att det är inte bara råvaran man får betala, det är massor av transporter, och diesel och bensin är ruskigt dyrt! Dessutom kostar reklamkampanjer och Arla har som sagt lagt ut massor av miljoner utomlands för att få komma ut på den Europeiska marknaden. Men ICAs och COOPs egna varor kunde ju vara ett sätt för oss konsumenter att veta att det är nära och bra.Inte tvärt om.
Jag håller med dej. Fullständigt! Man kan ju bli galen på allt som forslas hit o dit....... och hur mycke man måste producera för att det ska bli lönsamt. hur ska det gå för våra svenska mjölkbönder när mjölken som är billigast i butikerna
kommer från andra länder? Samma sak med köttbönderna....... och sedan växer vårt vackra landskap igen med sly. Jag bor själv i Indalsälvens dalgång och där finns numera nästan inga djur och då försvinner älven i all sly. Usch!
samtidigt måste vi i vår familj vara väldigt försiktiga med vad vi pratar om då vi har ett barnbarn som ängsligt frågar: är det här ekologiskt? har det här djuret mått bra? Och till följd av det nästan inte vågar äta. Jättesvårt och samtidigt bra att hon ifrågasätter.
Så bra du skriver om matproduktionen! Att börja sanera i den underliga industri som är matproduktion är nog bland det viktigaste för vår gemensamma framtid tror jag.
Ogräs är så otroligt livskraftigt, lämnar man sin lilla täppa någon regnig vecka säger det bara "svooop" och så är det helt igentäckt. Jag brukar försöka utnyttja ogräset så tillvida att jag rensar trädgårdslanden, men sedan lägger jag tillbaka ogräset så det blir en liten variant av täckodling för då kommer ju näringen tillbaka till jorden. (Under förutsättning att ogräset inte har satt frö förstås, eller att det är ondsinta rotogräs.)
Skicka en kommentar