fredag 30 oktober 2015

När man är en Tant

Man kan få många råd och tips på nätet, särskilt när man är hantverksintresserad.
Men när man får andra tips, som gäller hushållet, då blir man som Tant lite konfunderad.
Jag läste tips om att diska i diskmaskin, även om vi inte har någon längre, förutom den manuella.
Där kunde man läsa att det är det absolut smartaste sättet att diska, och mest vattensnåla förutom att det också är så energisnålt.
Jag säger inte att det inte ligger något i det, men det är inte hela sanningen.
Många som använder diskmaskin stoppar in allting huller om buller och då ryms det verkligen inte så mycket som när du diskar tallrikar, glas, bestick och saker som man kan packa. Trä och plast passar inte alls så bra i diskmaskinen. Jag har nog diskat som jag tvättar, det skall vara fulla maskiner och noga planerat. På stenåldern fick man lära sig mycket matnyttigt märker jag nu, sånt som håller på att försvinna. Annars får man köra diskmaskinen jämt och ständigt, och det är inte så värst ekonomisk och miljösnällt. Om man inte diskar i diskhon så blir det oftast inte lika väl torkat på köksytorna som bänkar och spis, och hoarna ser oftast inte så fräscha ut.Förresten så har diskhoarna gått en sorglig tid till mötes, i många kök finns det bara något som är i stället för diskho, en liten skål , kanske inte ens av rostfritt.
Diskmedelstabletter behövs inte så ofta heller, har man mjukt vatten är doseringen för stor, och det ger onödig miljöpåverkan, förutom att det blir väldigt mycket mera skräp. Så fick jag också lära mig att disken inte behöver sköljas av, och det begriper jag inte. Om man diskar som jag har gjort behöver disken sköljas hastigt, det fastnar igen i botten-silen av både grönsaksrester och köttrester, det löses inte upp i molekyler när man diskar.Och hur många gör rent i botten på diskmaskinen? Det behövs kan jag säga, annars blir det STORA snusket och inte alls bra för varken diskmaskin eller avlopp, eller hälsan för all del.
Sedan läste jag att handdiskmedel, det skulle man använda och GÖRA RENT sin diskmaskin med. Alltså köra maskinen som om det vore disk i den, För att göra den ren. Ojoj, det blir inte så bra, handdiskmedel skummar och fungerar inte på samma sätt. Dåligt råd. Skura diskmaskinen i stället, Särskilt silarna, går mindre vatten och blir bra.
Så fick jag också goda råd om att tvätta. Det var ganska lustigt.
Man behövde absolut inte ha så varmt vatten i maskinen. Däremot skulle man köra ett rengöringsprogram eftersom tvättmaskinen drabbats av MÖGEL. Ja, precis. Och då kunde man använda Handdiskmedel! Om man vill skumma ihjäl sin tvättmaskin kanske,,,, Dåligt råd, uruselt, och Tanten var nödd och tvungen att ta kontakt och genast bestrida detta.
Om man har kallt vatten och inte låter den stå öppen så blir det fullt av bakterier som kan skapa mögel och geggar till sig. Tror inte  att tvätten har blivit renare av det. Ingen vits att tvätta om det inte blir rent. Då Tanten lärde sig tvätta skulle tvätten av bomull, och som använts kroppsnära, som underkläder, sängkläder och liknande, kunna tvättas i 60 grader, och vittvätten på 85-90. I vart fall ibland. Då möglar inte tvättmaskinen, och rent blir det. Så får man ju också torka ur i bälgen ibland, och göra rent i tvättmedelsfacket som gärna får stå öppet och lufta.
Nyss läste jag goda råd igen, vad du inte skall ha handdiskmedel till. Ej diskmaskin och Ej Tvättmaskin.
Det är tur att man är Tant, och inte gör allt som det står skrivet. Då skulle man bli ännu mer förvirrad.

Något som fick mig att dra på munnen var när jag såg en bild med texten, bädda som på hotell!
Ohh, tänkte jag, det lät mysigt.
Hur gör man!?
Vik in långsidorna på täcket, och vik in nertill.
Ja, OCH?!
Det har jag alltid gjort, gör inte alla så???????
Ha en riktigt skön helg, önskar Tanten.6 kommentarer:

KataM sa...

Ler när jag läser ditt inlägg och känner stoltheten i att vara tant.

Och så kom jag att tänka på en sak som hände när jag hade ett av mina första jobb som ung, ett vikariat på ett fritidshem. Jag skulle köra igång diskmaskinen, men diskmedlet var slut. Gick till en av de fast anställd och frågade vad jag skulle göra. Hon sa åt mig att ta handdiskmedel, så då gjorde jag det. En stund senare trängde skummet ut som fradga runt kanterna på maskinen och dessutom utlöstes något översvämningsskydd som man inte kunde återställa på egen hand. Så det var bara att ringa efter reparatör. Han sa det inte, men man såg på hans kroppsspråk vad han tänkte om kvinnor och teknik. Pinsamt då, men rätt kul så här efteråt.

fale artut sa...

Sånt man minns, och lär sig av.
Stolta Tanter kan landet Sverige behöva!

Cecilia sa...

Också denna tanten ler stolt! Fast jag har en diskmaskin som jag gillar. Men den packas omsorgsfullt. Och jag har insett det du nämner om att diskhon lätt blir lite ofräsch när det inte diskas regelbundet.
Jag tror och hoppas att hipstersgenerationen hittar fram till husmorstipsen snart, då är jag redo att berätta allt jag vet! 😊

fale artut sa...

Man skulle kanske skriva en bok.......

Magganmagi sa...

Jag brukade säga (till barnen när de fortfarande bodde hemma) att när man tror att diskmaskinen är alldeles full går det alltid att knö in minst 25% till. :-)
Roligt att läsa dina kloka inlägg Fale Artut! Kram:-)

Mia sa...

Diskmaskin går väl inte så ofta här längre när det bara är gamla och jag hemma, tar ju långt över veckan att fylla upp den. Dessutom så blir man ju ren om händerna med en handdisk, inte bara bänken och hoen. Och det är bra det fortfarande finns 'tanter', skäms att erkänna att jag precis lärt mig av några tanter att ull och grytlappar inte passar bra ihop ;)