onsdag 9 december 2015

Med doft av Julbak

I en skrubb hittade vi ett bakbord som hört till den gamla köket som var utbytt. Så flyttade vi ut bakbordet i ladugården för ett tag sedan då det blev lite fullt inne. Nu kom vi på att vi skulle göra tunnbröd på plåt i vår vanliga ugn, och då blev det till att plocka in bakbordet igen. Jag kom ihåg grunderna till degen men hade inget recept, så det får bli en tid av provbakning. En halv liter mjölk är ganska lagom att baka av i köket då det tar mycket plats. Det blev runt 40 små kakor. Inte som riktigt tunnbröd, men gott ändå. Jag har mammas gamla kavel med kullager och en kruskavel, en väldigt gammal kökskniv som har följt med på flera flyttar, och en ny sop som inköptes bara för att den var så fin. Jag har inte bakat tunnbröd på en väldig massa år, och är i princip novis på området.
Det finns väl inget som doftar så gott som nybakat!
Första gången användes även ugnen i vedspisen, men det blev mycket passning. De blev lite mer som riktigt tunnbröd, värmen blir
 lite annorlunda i en sådan ugn.
Vi använder vedspisen till mycket när vi ändå eldar. Värmer vatten till disk och som värmereserv, kokar kaffe, värmer och lagar mat, och här har vi gräddat en tjockpannkaka med mycket ägg!

2 kommentarer:

AnJa sa...

Kul att se! Vi bakar korntunnbröd hemma i varmluftsugn. Har köpt hem en baksten och det fungerar suveränt bra. Och inget smakar ju som hembakt smakar!

fale artut sa...

Baksten är beställd även här! Och kornmjöl är tillsatt i degen! Har du fler tips så mottages det tacksamt! Hembakat är BÄST, för då vet man vad det är i, och så bakar man med kärlek!